Migrationsverket hoppas på praktikplatser till asylsökande

1:34 min

Runt 13 000 asylsökande ska få möjlighet att göra praktik medan de väntar på sina asylbesked. Det hoppas Migrationsverket, när nu flera stora företag har lovat att ställa upp med platser.

Ett antal avsiktsförklaringar har gjorts, säger Angeles Bermudez Svankvist, verksamhetsutvecklare på Migrationsverket.

-- Vi har gjort ett antal avsiktsförklaringar med näringslivet och Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien om ett samarbete för sysselsättning under asylprocessens väntan. Vi är naturligtvis väldigt glada över det, eftersom väntan kan vara ligga på 12 till 18 månader, säger Angeles Bermudez Svankvist.

Flera stora företag har kommit överens med Migrationsverket om att erbjuda praktikplatser under de närmaste åren. Praktiken kombineras med studier i svenska och platser finns i hela landet.

-- Var man än bor i Sverige så ska man ha en möjlighet till en meningsfull väntan. Naturligtvis är målet att komma in och antingen få ett arbete eller starta ett eget företag, säger Angeles Bermudez Svankvist.

Runt 3 000 platser är i vård- och hotellbranschen. Även i teknikbranschen kommer praktik hos en rad arbetsgivare att förmedlas till ekonomer, ingenjörer och naturvetare via Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

-- Som arbetsgivare lägger man upp en annons i vår ansökningsportal. Kandidaterna går själva in och söker platserna och arbetsgivarna rekryterar. Praktiken är under en fyramånadersperiod, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget, Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.