Försvarsministern oroad över plan utan transponder

1:10 min

Försvarsminister Peter Hultqvist ser allvarligt på uppgifterna i Ekot i morse, att allt fler militära plan flyger utan transpondrar över södra Östersjön.

– Det här är något som jag kommer att lyfta på Nato-mötet i Warszawa, som vi är inbjudna att delta i som partnerland. Både när det gäller transponderfrågan och när det gäller så kallat osäkert, oprofessionellt och provokativt beteende.

Det är de senaste åren som rapporterna om flygtrafik utan transpondrar blivit allt fler. Transpondrarna skickar ut information om exakt var planet befinner sig, information som fångas upp på civilflygets radarskärmar.

Från att bara ha rört sig om enstaka fall varje år, ökade de förra året till 29 sådana plan. I de allra flesta fallen rör det sig som ryska plan, men det har även förekommit Nato-plan

Men det handlar inte bara om transpondrar utan också om beteendet gentemot mot annat flyg och båttrafik i området. Och där är försvarsminister Peter Hultqvist säker på att det rör sig om ryska plan:

– Den här typen av oprofessionellt beteende, där man flyger väldigt nära och provocerande det är något jag i huvudsak lastar Ryssland för, säger försvarsministern.

Den här texten har rättats. Tidigare har vi skrivit att antalet upptäckta plan som har stängt av transpondern hittills i år varit lika många som under 2015, det vill säga 29 stycken. Luftfartsverket vill nu korrigera sin uppgift. Hittills i år har 8 till 9 sådana plan upptäckts, uppger LFV:s generaldirektör Olle Sundin. Jämfört med 2014 är det en ökning då bara 5 sådana plan upptäcktes.