Kriminella infiltrerar näringsliv och myndigheter

1:35 min

Gränserna mellan den kriminella världen och näringslivet suddas ut alltmer. Det konstaterar Ekobrottsmyndigheten i en ny rapport.

Trenden är mycket oroande säger myndighetens generaldirektör Eva Håkansson.

– Kriminella värvar eller infiltrerar i myndigheter och näringsliv. Exempelvis i en kommun för att vinna upphandlingar. Sedan har man svart verksamhet som grund för det arbete som ska utföras. Och vi ser bolag vi kanske inte skulle förvänta oss i toppen av olika utredningar som vi har.

Välkända svenska företag som är börsnoterade?

– Det förekommer ja.

I Ekobrottsmyndighetens lägesrapport om den ekonomiska brottsligheten i Sverige som presenteras i dag beskrivs också en trend med en växande nischad marknad för handel med företag i kriminella syften.

Grovt kriminella söker alltmer kontakt med etablerade legala företag men alltså även in i myndigheter och kommuner för att dra nytta av deras trovärdighet och därigenom hitta nya affärsmöjligheter.

Eva Håkansson talar om en aningslöshet inom samhället vad gäller risken för infiltration och insiders som arbetar kriminellt.

– Man kan ha skygglappar eller man kan bli lurad. Utan att man i ledningen har en sådan ambition alls utan tvärtom. Framför allt detta att man skaffar sig insiders i myndigheter och i företag.

Insiders som är betalda utav kriminella för att ge information eller?

–  Man kan ha olika hållhakar och en roll i det kriminella sammanhanget, och så tipsar man eller ser till att ordna genvägar.