Personalkris i Sälen - 1 000 säsongsarbetare saknas

2:31 min

Det fattas runt 1 000 personer som vill jobba i Sälen i vinter. Och nu ber Arbetsförmedlingen Norra Dalarna om hjälp för att hitta folk.

Karin Welham Tornemalm är sektionschefen på arbetsförmedlingen i Norra Dalarna. Enligt henne handlar det inte om att få vill jobba i säsongsnäringen, utan att industrin ökar mycket och att det då uppstår fler jobb. 

– Vi ser att det ökar, samtidigt som vi har väldigt låg arbetslöshet i vårt området och kullarna med ungdomar blir mindre, säger hon. 

Det handlar om alla slags yrken där det beräknas vara brist på personal i vinter. Allt från vård och omsorg till skidlärare och kockar. 

Bristen är så stor att arbetsförmedlingen i Norra Dalarna nu ber om hjälp från riksorganisationen för att hitta rätt personal. 

Sigrid Lindholm är konferenskoordinator på ett köp-och upplevelsecentrum i Sälen. Hon har själv gjort två säsonger, och jobbar även nu under sommarhalvåret. 

Enligt henne är det främst restaurangpersonal det är svårt att rekrytera. 

– Förra året var det kanske 80 procent nya, säger Sigrid Lindholm. 

Thommy Backner, ordförande för Destination Sälenfjällen, är dock inte orolig inför säsongen.

– Vi börjar ju inte rekryteringen på riktigt förrän augusti, så just nu är vi inte jätteoroliga för att vi inte ska hitta rätt medarbetare.

– Så här har det varit i alla år, men det är inte värre nu än det varit förut. Vissa yrkesgrupper, till exempel kockar, är ett problem som man måste kämpa med, och det gör vi, säger Thommy Backner.