Moderaterna vill ha bidragstak

1:10 min

Moderaterna vill ha ett tak på socialbidraget och de nyanländas etableringsersättning. Taket ska ligga på cirka 14 000 kronor, enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson.

– Varje enskilt bidrag är inte så högt men om man lägger ihop dem då kan alltså en trebarnsfamilj där ingen arbetar kan få lika mycket i bidrag som man får om man jobbar heltid. Det är inte rimligt, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson.

– Så vi vill sätta ett tak om man får socialbidrag på grund av arbetslöshet, säger han.

Moderaternas förslag går ut på att en familj som får bidrag ska kunna få max 75 procent av en lägstalön, som partiet beräknar ligga på cirka 18 000 kronor.

Åtgärden berör inte sjuka och andra som inte kan jobba av sociala skäl. Utöver taket kan familjerna behålla barnbidrag och underhållsstöd.

– Vill vi bryta barnfattigdomen och socialbidragsberoendet då måste vi göra allt vi kan för att leda människor in på arbetsmarknaden, säger Ulf Kristersson som är övertygad om att människor egentligen vill jobba men att det också ska vara lönsamt att arbeta.

Är inte problemet att de jobb som finns har krav på kvalifikationer som många som får socialbidrag under en lång tid saknar?

– Därför ska man se det här i ett sammanhang där vi samtidigt sänker trösklarna in till nya arbeten, säger Ulf Kristersson.