Brunkolet blev droppen för MP-medlemmar

2:23 min

Ledningen för Miljöpartiet har fått utstå mycket kritik för brunkolsuppgörelsen. Många medlemmar har gått ur partiet på grund av försäljningen av Vattenfalls gruvor.

Lotta Hedström är tidigare språkrör och riksdagsledamot i Miljöpartiet. Hon menar att detta är droppen som fått bägaren att rinna över för många miljöpartister.

– Under det kvartssekel som jag har varit medlem i Miljöpartiet så har jag aldrig tidigare hört så många säga att ”nu är det nog, tack för mig och adjö”, säger tidigare språkröret Lotta Hedström.

Hon får medhåll av flera tongivande miljöpartister, bland annat de båda riksdagsledamöterna Carl Schlyter och Jabar Amin.

Brunkolsuppgörelsen är bara det senaste i en rad av dåliga beslut, tycker många partimedlemmar. Efter migrationsuppgörelsen, värdlandsavtalet och partiledningens behandling av frispråkiga riksdagsledamöter är tålamodet slut bland medlemmarna, menar Lotta Hedström:

– I vår absoluta kärnfråga klimatarbetet, så sviker man. Maktagendan, att sitta i regering till varje pris, är förödande och måste upphöra.

Flera miljöorganisationer har också kritiserat brunkolsuppgörelsen och i onsdags tilldelades partistyrelsen Svenska Greenwashpriset av Jordens vänner. Priset ges till organisationer och företag som enligt utdelarna försöker verka miljövänliga, men inte är det.

Amanda Lind är partisekreterare i Miljöpartiet. Hon har fått uppgift om att ett trettiotal personer aktivt har lämnat partiet efter brunkolsaffären och även hon har mött en del upprörda känslor:

– Många är såklart besvikna, vilket är självklart eftersom vi som ett grönt parti både har drivit och velat få till en lösning där vi kunde avveckla kolgruvorna istället för att sälja dem, säger hon. Det finns också de som tycker att vi använde en förenklad kommunikation i valrörelsen med ”kolbiten”. Där är vi självkritiska och ser att vi kunde varit tydligare.

Hur ser ni på kritik?

– Kritik är alltid välkommet. Vi har högt i tak och vi lyssnar på alla synpunkter.