Sannolik tysk ubåt i svenska vatten

1:28 min

Den utländska ubåten som siktades utanför fyren Vindbåden i Stockholms södra skärgård förra året var sannolikt tysk, enligt nya uppgifter till Ekot. Men Sverige har inte protesterat.

Förra våren siktades en ubåt av militär personal i samband med en marinövning i Stockholms södra ytterskärgård, vid fyren Vindbåden.

Ekot har tidigare berättat om händelsen, som avslöjades i vintras, och den ska enligt Ekots källor ha ägt rum den 14 april då en svensk militär såg att ett föremål bröt vattenytan en bit bort från marinens fartyg.

Föremålet var ovanför vattenytan i tre, fyra sekunder och dök sedan ner igen för att strax återigen sticka upp i några sekunder.

Försvarsmakten inledde en utredning och militären fick redogöra för vad han hade sett. Slutsatsen av analysen blev att det sannolikt rörde sig om en tysk ubåt och sannolikt inte en rysk.

Händelsen rapporterades till regeringen. En främmande ubåt som kränker svenskt vatten är en allvarlig händelse som ska dras för de oppositionspartier som sitter i utrikesnämnden.

Den här händelsen redovisades vid mötet i december 2015, enligt Ekots källor.
Beskedet då var att nationaliteten på ubåten var okänd.

Orsaken till det var att det inte med säkerhet gick att säga att det var en tysk ubåt som siktats. Men slutsatsen var alltså att det sannolikt var en tysk ubåt och inte en rysk som observerades vid Vindbåden den 14 april 2015.

Att det inte var helt säkert att det rörde sig om tysk ubåt är enligt Ekots källor också skälet till att den svenska regeringen inte har lämnat någon protest mot kränkning till den tyska regeringen.