Jönköping

Fick stroke vid 39 - penseln blev väg tillbaka

8:11 min

För nio år sedan förändrades livet för Pernilla Åström från Gränna. Hon drabbades av stroke.

Varje år drabbas cirka 30000 personer av stroke, varav hälften avlider eller får svåra funktionsnedsättningar.

Pernilla Åströms stroke kom smygande och slog till med full kraft när hon var 39 år.

– Jag hade haft problem med yrsel ett tag. En kväll, efter vi hade haft influensa, hade jag börjat återhämta mig men blev jätteyr. Jag tänkte att det var den där yrseln igen, som vi inte visste vad den berodde på. Jag upptäckte att jag inte kunde prata och jag kunde inte röra min högra arm och fick jätteont i huvudet, berättar hon för P4 Jönköping. 

Där och då förändrades livet för Pernilla, som jobbade som språklärare. Hon kom relativt snabbt till sjukhuset och efter flera undersökningar hittade de en propp i hjärnstammen. 

– Jag tänkte att "det här är helt sjukt, här kan inte jag ligga..." Men konstigt nog blev jag aldrig rädd. Men jag sluddrade och det var otäckt, jag hade världens meningar inne i huvudet men kunde inte få fram någonting.

Med sjukhusvistelsen påbörjades också vägen tillbaka.

– Jag har erövrat väldigt mycket, jag är ute och går mycket. Jag fick tillbaka talet, men läsa och skriva är inte samma sak. Jag får lätt yrsel och ont i huvudet lätt. Höger sida är ju inte som förut. Men jag kämpar på med det, försöker tänka positivt, jag har kvar min humor. En del blir deprimerade men jag har så otroligt bar socialt kontaktnät.

Jag fick en hund i 40-årspresent och jag har börjt måla som uttryckssätt. Jag började måla som ett tack till mina vänner.