Yngre publik och högre tempo under dansk politikervecka

3:08 min

Är Almedalsveckan den enda politikerveckan? Nej, Bornholms egna danska politikervecka, Folkemötet, växer och växer för varje år.

Under Öresundsbrons tioårsjubileum 2010 bjöds den dåvarande inrikesministern i Danmark, Bertel Haarder upp till Almedalsveckan.

- Och han tände på alla cylindrar, säger Johan Wessman, vd och chefredaktör på Öresundsinstitutet. 

Det tog sedan bara ett år för Bertel Haarder i samarbete med ön Bornholms borgmästare att lägga grunden för en liknande vecka som de valde att kalla Folkemötet.

Platsen där de danska politikerna möts heter Allinge med knappt 1600 invånare. Det råder därför en liknande, om inte ännu värre, boendesituation för danskarna som för svenskarna på Gotland.

Johan Wessman tycker att både Danmark och Sverige är dåliga på att uppmärksamma sina respektive grannländers politikerveckor. Han möter nästan aldrig svenska journalister på Folkemötet och mycket sällan danska journalister under Almedalsveckan.

En stor skillnad, enligt Johan Wessman, mellan de två veckorna är avsaknaden av flärd på Folkemötet:

- I Visby har du mer rosémingel och flotta lokaler.

Föredragen i Danmark sker oftast i tält och fler besökare bor också i tält eller stugbyar runt omkring på Bornholm. Den danska veckan startar också på torsdag eftermiddag och är klar redan på söndagen.

- När Almedalsveckan har ett partiledartal per dag, då kör man tre tal per dag på Folkemötet. Det är ett danskt tempo, säger Johan Wessman.

Han ser också mer ungdomar på mötet i Danmark, fler ungdomsorganisationen.

- Det är en lite folkligare publik än vad det är i Almedalen under Almedalsveckan.