Egna affärsidéer blir roliga sommarjobb

3:00 min

För sjunde året i rad arrangeras Roligaste sommarjobbet i samarbete med Uppsala kommun. Ungdomar ges möjlighet att prova på entreprenörskap och upptäcka sin potential. Efter en veckas introduktion väntar 3 veckors arbete då ungdomarna testar sina egna affärsideer.

Uppsala kommun ger ungdomar 2000 kronor att investera i en egen affärsidé under tre veckor av sommarlovet. Det är upp till ungdomarna att få sin affärsidé att gå runt.

Nagan Abdallah har valt att sälja mat från Mellanöstern på stan med hennes två systrar. Enligt henne lär man sig väldigt mycket när det kommer till bemötande och försäljning. Men hon säger att det är mycket att tänka på samtidigt. 

- Jag trodde att det skulle vara ganska lätt, men egentligen är det ganska svårt att starta ett eget företag, säger Nagan Abdallah.

Bordet med maten som hon säljer består av den söta efterrätten baklava med nötter och även kakor med jordgubbssylt och valnötter. Förutom det finns också förrätten dolma med ris, persilja och tomat. 

Nagan Abdallah hoppas på att det verksamheten kommer kunna fortsätta att gå runt efter dessa tre veckor som Roligaste sommarjobbet pågår i Uppsala kommun. E 

Även Victor Jodén har valt att starta eget företag under dessa tre veckor. Han har bestämt sig för att starta ett företag som erbjuder gratis utomhusbio i Uppsala. Han kallar sitt arrengemang för "Sommar för alla" och det har han döpt det till av en anledning. 

- Vi ska ha gratis inträde så oavsett ekonomisk situation ska man kunna ha en rolig och minnesvärd sommar, säger han. 

Delvis vill Victor nå ut till ensamkommande flyktingbarn. Han planerar att visa två filmer. På dagen visas barnfilmen "Den goda dinosaurien" och troligtvis är det filmen "Inception" som vinner röstningen som de har styrt upp på sociala medier för kvällsvisningen.