Nystartsjobben blir kvar

1:24 min

Ett av regeringens svar på flera av allianspartiernas förslag om lägre ingångslöner för nyanlända och lågutbildade är att förenkla bland lönestöden till arbetsgivare. Men Arbetsförmedlingens förslag att göra om de olika stöden till ett får nobben.

– Arbetsförmedlingens förslag är enklare framför allt för Arbetsförmedlingen, men man tar också bort till exempel nystartsjobben som många arbetsgivare gillar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

I dag finns en lång lista med stöd där staten står för upp till 80 procent av lönen om arbetsgivare anställer någon som har svårt att få ett vanligt jobb. Det är nystartsjobb, yrkesintroduktion, särskilt anställningsstöd, instegsjobb och traineejobb bland annat.

Regeringen vill städa i floran av stöd för att de ska användas mer, vilket Ekot har rapporterat om tidigare. 

Arbetsförmedlingen har föreslagit att de olika stöden görs om till ett enda, men det vill inte Ylva Johansson. 

– Jag vet att många arbetsgivare tycker om nystartsjobben och jag är inte beredd att på ett bräde ta bort dem såsom Arbetsförmedlingen föreslår, säger hon. 

– Vi kommer med förslag redan i budgetpropositionen, men vi behöver också göra ett mer fördjupat arbete för att det ska vara enkelt och överskådligt både för arbetsgivaren, individen och för Arbetsförmedlingen. Det här är en mycket prioriterad fråga för mig.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg håller inte med: 

– Vi har lämnat ett bra förslag, säger han. Om inte regeringen vill gå på det, är ändå det viktigaste att det blir förenklingar. 

Hur bråttom är det med förändringar på det här området? 

– De vill ju få upp volymerna och vi gör också bedömningen att vi behöver få upp volymerna. Jag tycker att det är relativt bråttom, säger Mikael Sjöberg.