Tystlåtet om uppgifterna att Natoubåt kränkt svenska vatten

1:39 min

Den utländska ubåten som siktades utanför fyren Vindbåden i Stockholms södra skärgård förra våren var sannolikt tysk, alltså en Nato-ubåt, har försvaret kommit fram till, enligt uppgift till Ekot. Regeringen vill inte kommentera uppgiften och Tyskland säger att tyska marinen inte haft ubåtar där.

Inte heller Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark vill bekräfta eller dementera uppgiften, men han säger att det inte bara är ryska ubåtar som rör sig i svenska vatten

– Jag tror inte att man ska utgå från att alla incidenter nödvändigtvis är ryska, det är ju många andra stater som gör det. Ofta är det oavsiktligt eller misstag eller att man råkat gå ur kurs. Jag tror att man ändå ska göra en distinktion mellan vad som är olyckliga omständigheter och tillfälligheter, och vad som är systematik, säger han.

Förra våren siktades en ubåt av militär personal under en marinövning i Stockholms södra ytterskärgård, vid fyren Vindbåden.

Enligt Ekots källor hände detta den 14 april 2015, och försvaret kom fram till att det sannolikt rörde sig om en tysk ubåt och sannolikt inte en rysk. Händelsen rapporterades till regeringen som rapporterade vidare till oppositionen i utrikesnämnden. Men beskedet var då att att nationaliteten på ubåten var okänd - inte att det sannolikt var en tysk ubåt.

Förklaringen är att det inte med hundraprocentig säkerhet gick att säga att det var en tysk ubåt. Helt rimligt, tycker Hans Wallmark.

– Min grundinställning är att jag är mindre orolig för tyska ubåtar i närheten av svenska vatten än av ryska ubåtar, därför att Ryssland har visat ett helt annat beteende i vårt närområde och medverkat till ett försämrat säkerhetsläge i Östersjöområdet, säger han.

Regeringen vill inte kommentera Ekots uppgifter.

Den tyska försvarsministerns talesperson Jens Flosdorff sa tidigare idag att han inte kände till saken. Men vid en ny kontakt med Ekot skriver han på mejl att "i april 2015 var det definitivt ingen ubåt från tyska marinen på svenskt vatten".

Den svenska försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera saken.