Kultur

Sverigedemokrat skapar debatt om väggmålning i Nässjö

11 min

Nässjös nyaste väggmålning, med tre barn målade på en husvägg, har skapat debatt.

Det är den argentinska konstnären Milu Correch, som är professionell gatukonstnär i Nässjö, som gjort målningen av tre barn.

Mats Trädgårdh, sverigedemokrat i Nässjö, reagerade på att det var tre mörkhyade barn som avbildades. 

– Jag reagerade på att mörkhyade barn speglar Nässjös själ. Det är en frustration över att man inte får se ett motiv som spelgar Nässjö eller Höglandet, säger han till P4 Jönköping.

På sin Facebooksida skriver han bland annat: "Kultureliten i stan hoppar av glädje, och säkert fäller dom en tacksamhetens tår i körerna av lovsånger över detta multikulturella motiv!?
I mitt fall sitter jag vid köksbordet och undrar stilla hur det kunde det bli så här?"

Inlägget har fått stor spridning och har både kritiserats och fått påhejningar.

– Hade inte för mitt liv trott att den skulle få sådan spridning, men jag är glad för det visar att konst berör och den ska beröra, säger Mats Trädgårdh som menar att man inte ska ta hans ord bokstavligt. 

– Jag är sarkastisk när jag skriver, det är ett raljerande jag gör för att få en reaktion

Lennart Alves är konsthallschef i Nässjö och försvarar väggmålningen.

– Kritiken har varit väldigt väldigt begränsad och marginell. Att det finns olika åsikter är bra så länge det görs på ett anständigt sätt. När man börjar diskutera barns hudfärg tycker jag man går bortom anständigheten, säger Alves. Han menar också att valet av konstnär - en internationellt erkänd konstnär - har skapat enorm publicitet åt Nässjö såväl nationellt som internationellt. Mats Trädgårdh har även kritiserat Nässjö för valet att ta in en internationell konstnär istället för att exempelvis utlysa en tävling bland lokala konstnärer.

Strax kommer du kunna höra debatten här