Svårt att städa upp bland båtvraken

1:53 min

Runt om i länet ligger många övergivna båtar och skräpar och trots att flera röster höjts om ett obligatoriskt båtregister för att komma tillrätta med problemet har ingenting gjorts från politiskt håll.

Maria Rindstam som jobbar med att skrota båtar på Muskö är en av dem som skulle vilja se ett sånt här register och hon menar att det finns flera olika problem med de övergivna båtarna.

– Det är inte bra för miljön, det är inte snyggt att en båt ligger övergiven och i slutänden blir det ett ekonomiskt problem också, säger hon.
– Så för våran del skulle det vara väldigt bra med ett båtregister.

Eftersom det inte finns något register över Sveriges fritidsbåtar är det svårt att veta vem som äger en övergiven båt och den kan därför bli liggande i många år. Och Nina Hertzberg som är miljöinspektör i Värmdö kommun menar också att kommunerna ibland tvingas stå för notan när man forslar bort båtarna.

– Ja, det händer. Om vi inte får tag på ägaren så kan det blir så, säger hon.

Både Naturvårdsverket, Sjöpolisen och stiftelsen Håll Sverige rent har vid flera tillfällen kommit med förslaget att införa ett båtregister.

Miljöpartisten Karin Svensson Smith som är ordförande i riksdagens trafikutskott säger att det inte finns några såna planer i dagsläget men att det finns andra åtgärder på förslag.

– I regeringskansliet bereder man möjligheten att via en regeländring ge antingen kommuner eller någon annan rätt att flytta på de här skrotbåtarna, säger hon.

Partikollegan Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad, är dock positiv till ett båtregister samtidigt som hon också menar att andra lagändringar kan behövas.

– Jag tror att ett register är en av lösningarna på problemet men vi tror också att det kan behövas andra ändringar i lagstiftningen. Till exempel att det blir lättare för kommunen att forsla bort en båt.