Fredrik Furtenbach: Anna Kinberg Batra tassar försiktigt

Moderaterna lägger förslag på förslag om krav på nyanlända.

Men när Anna Kinberg Batra ska förklara förslagen tassar hon försiktigt, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Moderaterna har sedan valet lagt en lång rad förslag som handlar om att nyanlända ska pressas att anstränga sig på olika sätt, annars ska till exempel deras bidrag skäras ner. I dag handlade det till exempel om att föräldralediga invandrarkvinnor måste plugga svenska för att få socialbidrag, och om att en viss grupp nyanlända ska plugga svenska för att kunna få permanent uppehållstillstånd. Men när Anna Kinberg Batra får frågor från journalisterna säger hon aldrig rakt ut att hon tror att de nyanlända inte anstränger sig.

– På samma sätt är det när Anna Kinberg Batra talar om svenska värderingar, som hon gör väldigt ofta just nu. När hon talar om vad som hotar de här värderingarna tar hon exempel som associeras med invandring. Till exempel när någon hindrar en annan människa från att besöka ett badhus, när någon hindrar en annan att jobba eller utbilda sig i religionens eller kulturens namn, när någon gifter bort sin dotter mot hennes vilja, tafsar i folksamlingar eller hotar kvinnor på ett asylboende. Men hon säger aldrig rakt ut att hon tycker att invandrare hotar svenska värderingar. Det finns hela tiden något outtalat i de här förslagen.

Vad beror det på då?

– Dels är hon ju väldigt försiktig. Dels skulle hon dra på sig mer kritik om hon uttryckte sig mera drastiskt. Men de här förslagen går väl hem ändå hos folk som har den inställningen, att de nyanlända inte anpassar sig eller anstränger sig. Budskapet går ändå fram.

Varför väljer Anna Kinberg Batra att tala om just invandringsfrågor under sin dag i Almedalen?

– Moderaterna tappade ju stort till Sverigedemokraterna i valet 2014 och började förändra sin politik efter det. Sedan kom ju flyktingvågen i höstas och krisen i mottagningssystemet. Migrationsfrågan hamnade högst upp i debatten, nästan alla partier lade om din politik, och så sedan har det fortsatt. Även flera andra partiledare har ju valt att tala om integration här i Almedalen i år.