Vattenfall anmäls till EU för brunkolsaffär

2:11 min

Vattenfalls försäljning av sitt tyska brunkolsinnehav till det tjeckiska bolaget EPH kan få ett rättsligt efterspel. Detta efter att det tyskt-mongoliska företaget LMMG som också var intresserat av Vattenfalls brunkol anmält affären till EU-kommissionen.

LMMG hävdar att affären mellan Vattenfall och EPH inte följt EU:s regler.

- Hela den här försäljningsprocessen är anmärkningsvärd. Det säger Friedrich Cramer, advokat för energibolaget LMMG.

Det bildades så sent som 2015 och har både tyska och mongoliska investerare bakom sig.

Redan i början av året klagade LMMG, som alltså också var intresserat av att köpa det tyska brunkolet, inför EU-kommissionen kring hur försäljningen av Vattenfalls brunkolstillgångar gick till.

Men sedan det nu står klart att Vattenfall, med godkännande av den svenska regeringen, kommer bidra med 1,7 miljarder Euro, alltså nästan motsvarande ca 17 miljarder kronor, till EPH för att ta över är upprördheten än större.

Friedrich Cramer menar att den informationen borde alla intresserade bolag enligt gällande EU-rätt fått redan under det att urvalsprocessen pågick.

Det blev dock först känt när affären mellan Vattenfall och tjeckiska EPH presenterades i våras.

Det tysk-mongoliska företaget ifrågasätter också om det är förenligt med EU-rätten ett statlig ägt bolag bidrar med så mycket pengar till ett privat bolag vid en försäljning.

LMMG är också upprört över att det blev uteslutet från försäljningsprocessen innan det ens hade hunnit lägga ett officiellt bud.

- Vi har aldrig fått en underskriven, officiell förklaring till varför vi uteslöts ur processen, säger Friedrich Cramer.

Det är en uppgift som bekräftas av flera tyska medier som skrivit om turerna tidigare, bl a affärstidningen Handelsblatt.

Och tidningen Sächsische Zeitung citerar ur ett e-postmeddelande från andra december förra året, till LMMG från banken Citibank som skötte affären för Vattenfalls räkning. Där framgår det att LMMG endast meddelades att banken kommit till slutsatsen att LMMG:s intresseanmälan om brunkolet inte räckte till för att LMMG skulle få delta i budgivningsprocessen.

Ekot har varit i kontakt med EU-kommissionen vars talesperson i såna här frågor bekräftar att en anmälan mot Vattenfalls affär med tjeckiska EPH finns. Anmälan är under granskning men enligt talespersonen är det för tidigt att säga om ett rättsligt förfarande verkligen kommer inledas.

Enligt vad Ekot erfar måste dock Vattenfall åtminstone komma in med ett yttrande i ärendet.