Vänsterpartiet splittrat om EU-folkomröstning

1:19 min

Flera V-politiker vill se skarpare EU-kritik.

09:00 - Jonas Sjöstedt frågas i P1 direkt från Almedalen

- Jag tycker att svenska folket bör få utvärdera medlemskapet och säga sitt precis som många andra - människor i Storbritannien, Frankrike och Irland.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har sagt att det i första hand är en omförhandling av medlemskapet som är intressant att driva, och att man måste invänta Storbritanniens förhandlingar innan man reser kravet på en folkomröstning också i Sverige.

Men partiet är splittrat i frågan om folkomröstning. Håkan Svenneling är en av de riksdagsledamöter som tycker att det vore en bra idé.

– Jag tror det finns en väldigt stark EU-kritisk opinion i Sverige som ligger lite underliggande, och om man ger de rätta argumenten kommer människor se att det finns ett värde av att lämna EU.

Även de som tycker att det är fel läge för en folkomröstning tycker att Vänsterpartiet behöver bli bättre på att nå ut med sin kritik mot EU. Ett av skälen är att Sverigedemokraterna annars kan bli ensamma om den linjen.

– Jag tycker att vänstern behöver bli mycket, mycket, starkare i sin EU-kritik och inte lämna över det här till de nationalistiska rösterna, så som vi har sett i Storbritannien. Det säger Rosanna Dinamarca, riksdagsledamot som även sitter i V:s verkställande utskott.