Sydkorea trappar upp ljudkriget mot Nordkorea

1:54 min

Sydkorea har beslutat att fördubbla det av Nordkorea avskydda ljudbombandet över gränsen mellan de två länderna. Antalet högtalaranläggningar som sprider sydkoreansk propaganda, nyheter och popmusik över grannarna i norr skall bli många fler.

Det populära sydkoreanska tjejbandet GFriends hit "Me Gustas Tu" väller in över Nordkorea. Nattetid når ljudet ungefär två och en halv mil. På dagen omkring en mil.

Meningen är att i första hand frälsa de nordkoreanska soldater som bevakar gränsen mot den sydkoreanska fienden. Men också alla andra som bor i gränstrakterna kan lyssna.

Nu skall det bli ännu mer av ljudbombningen. De 17 jättehögtalaranläggningarna skall bli dubbelt så många, meddelar den sydkoreanska försvarsmakten.

Det är inte bara av Nordkorea förbjuden popmusik, som man ska fortsätta erbjuda dubbelt så mycket av, utan också nyheter, väderrapporter och förstås propaganda:

"Kära nordkoreaner", säger den raspiga rösten, "det är normalt med hemligheter och egna personliga tankar. Men i en diktatur som er försöker man kontrollera alla era tankar."

Nordkorea har protesterat kraftigt mot ljudattackerna från Sydkorea. Vid några tillfällen har Sydkorea stängt av högtalarna. Men så hittar fränderna i norr på något som retar Sydkorea och så är börjar högtalarna böla igen.

Just nu är Nordkorea inne i period där många kritiserar landet, inte minst på grund av dess tester av vapenbärande missiler och kränkningar av mänskliga rättigheter. USA införde nyligen sanktioner mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och andra i landets toppskikt.