Vänsterpartiet vill ge äldre över 80 gratis medicin

20 min

Vänsterpartiet vill att mediciner ska vara gratis för alla pensionärer över 80 år.

– Vi vet att många i dag tvekar om man kan ta ut sin medicin, och det ska man inte behöva göra. Man ska inte behöva titta i plånboken innan man går in på apoteket, säger partiledaren Jonas Sjöstedt .

Förslaget skulle enligt Vänsterpartiet för de berörda pensionärerna innebära en minskad kostnad på 1 700 kronor varje år. Reformen beräknas kosta cirka 850 miljoner kronor årligen vilket skulle kunna betalas av en återinförd förmögenhetsskatt.

Vänsterpartiet kommer att ta upp frågan om gratis mediciner som ett krav under förhandlingarna om höstbudgeten. Han säger att reformen är ett sätt för partiet att förbättra situationen för landets pensionärer, särskilt kvinnorna, utan att förändra pensionssystemet.

Partiet är "utestängt från varje förhandling om pensionerna, eftersom bara de som tycker att dagens pensionssystem är rimligt får vara med", säger Sjöstedt under presskonferensen.

– Vi kan se att situationen blir allt mer ohållbar med dagens pensionssystem och kvinnorna har dragit en rejäl nitlott. Många öppnar det orange kuvertet med en klump i magen.

Förslaget gäller läkemedel och andra varor som ingår i läkemedelsförmånen och berör de ungefär en och en halv miljoner människor i Sverige som är över 80 år. Sextio procent av dessa är kvinnor, enligt siffror som partiet tagit fram.

Ikväll kommer partiledaren utveckla sina tankar ytterligare under sitt tal. Många av partiledarna har talat om värderingar och svenskhet i sina tal under Almedalsveckan i Visby. Och det kan även bli ett tema för Sjöstedt om än på annat vis.

– Jag kommer att prata om något som jag hoppas är en svensk värdering, och det är jämlikhet, sade Jonas Sjöstedt i TT:s partiledarutfrågningar tidigare i veckan.

– Jag tror att vi ibland menar olika saker med svenska värderingar, och jag tror att många av de bra värderingar som finns i Sverige också finns i stora delar av världen.

Vänsterpartiet har redan tidigare släppt en del nyheter, eftersom partiet har den otacksamma uppgiften att avsluta veckan när många Almedalsbesökare redan har åkt hem. Till exempel lanserade partiet ett förslag om att satsa 100 miljoner kronor på en särskild "insatsstyrka" för att jaga skattesmitare. Partiet vill att Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ska bilda en gemensam enhet för att förhindra skattebrott och skatteflykt.

På Svenska Dagbladets debattsida har partiet även avslöjat hur de tänkt sig utformningen av en återinförd förmögenhetsskatt. V vill beskatta förmögenheter över fem miljoner kronor. Skatten ska vara progressiv och börja på 1 procent, för att öka till 3 procent för den del av förmögenheten som överstiger 30 miljoner kronor.

Jonas Sjöstedt blev besviken när statsminister Stefan Löfven (S) inte ville ha med Vänsterpartiet i sin regering efter valet, men nu verkar han ganska nöjd med sin oppositionsroll och att vara med och förhandla om statsbudgeten. Partiet hoppas bland annat att kunna få igenom förändringar av de nyligen skärpta reglerna för familjeåterförening och är beredd att göra upp med de borgerliga partierna i frågan.

– Jag är alltid beredd att förhandla med de borgerliga partierna om man kan göra något bättre. Vi stänger inga dörrar, säger Jonas Sjöstedt till DN.

I SCB:s stora väljarundersökning, som presenterades nyligen, fick Vänsterpartiet 6,8 procent. Det är 1,1 procentenheter högre än i riksdagsvalet 2014.