Vänsterpartiet vill ge gratis medicin till äldre

1:47 min

Vänsterpartiet vill att mediciner för personer över 80 år ska vara gratis. Förslaget presenterades av partiledaren Jonas Sjöstedt i Almedalen i dag. 

Gratis medicin för äldre är ett krav som Vänsterpartiet kommer att driva i förhandlingarna med regeringen inför höstens budget.

– Det handlar om en halv miljon pensionärer, varav sextio procent är kvinnor. Det finns god anledning att börja med de allra äldsta, säger Jonas Sjöstedt.

Reformen kostar 850 miljoner kronor per år, enligt Vänsterpartiet, som vill finansiera den genom att återinföra en skatt på förmögenheter. Kruxet är att regeringen inte vill ha en sådan skatt.

– Vi tycker att förmögenhetsskatt vore bäst, då tar vi från miljonärer och ger till pensionärer. Men det är klart att vi kan tänka oss att se över ränteavdragen till exempel, och många andra saker också.

När det gäller flyktingfrågan säger Jonas Sjöstedt att han inte tror att Sverige kommer att gå tillbaka till den gamla asyllagstiftningen efter att den tillfälliga lagen går ut.

– Jag tvivlar på det när jag lyssnar på socialdemokrater och moderater. Samtidigt är jag övertygad om att det man gör nu, när man splittrar familjer till exempel, kommer att bli väldigt dåligt. Jag tror att vi steg för steg kommer att kunna få en mer human flyktingpolitik, men vi får ta ett steg i taget.

Så det blir ingen återgång till den gamla asyllagstiftningen efter TUT-lagen?

– Vi skulle vilja se en mer human och öppen asylpolitik som värnar asylrätten, men det kanske inte går att få den att se ut exakt som den gamla, säger Jonas Sjöstedt.   

Vänsterpartiledaren ser Brexit som ett underkännande av EU och öppnar för att driva frågan om en svensk folkomröstning.

– Vi vill omförhandla medlemskapets villkor, vi vill ta bort en del av nackdelarna som EU har, till exempel att man ställer löntagarna mot varandra. Men när man ser på hur dåligt EU utvecklas – man kan inte hantera flyktingsituationen, Storbritannien lämnar EU – så bedömer jag det som ganska sannolikt att även vi i Sverige kommer att rösta om medlemskapet framöver.

Kommer ni att driva den frågan?

– Ja, i sinom tid är vi öppna för att kräva en folkomröstning, men vi gör det inte än, säger Jonas Sjöstedt.