Furtenbach analyserar V:s förslag om gratis medicin för äldre

2:57 min

Förslaget om gratis medicin för äldre är ett typiskt budgetkrav för Vänsterpartiet. Men om det ska bli verklighet lär vänsterpartisterna eller regeringen behöva hitta ett annat sätt att betala det, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Vänsterpartiets strategi i förhandlingarna med regeringen brukar vara att kräva avgränsade, behjärtansvärda förändringar för utsatta grupper. Och det har fungerat relativt bra för partiet hittills. 

Tror du att Vänsterpartiets krav på gratis medicin för äldre kommer att bli verklighet?

– Om förslaget om gratis medicin för äldre är deras viktigaste krav under höstens budgetförhandling är det inte omöjligt att det kan bli av, eller någon variant av det, förr eller senare. Men det finns flera hakar. En är att denna gång är förslaget relativt dyrt, och regeringen har ont om pengar. Statsfinanserna går med underskott och regeringen lånar till nya reformer.

– En annan hake är att inget av Vänsterpartiets förslag om hur detta ska betalas vill Socialdemokraterna eller Miljöpartiet ha. De vill inte återinföra förmögenhetsskatten, som avskaffades 22007. Socialdemokraterna lär inte heller gå med på att trappa av ränteavdragen, och därmed göra bostadslånen dyrare, om de inte kan dela skulden med allianspartier. Och bostadssamtalen med oppositionen har ju avslutats, utan någon uppgörelse.

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet kommer att driva att Sverige ska omförhandla sina villkor i EU och därefter ha en ny folkomröstning om medlemskapet. Hur troligt är det?

– Om Vänsterpartiet drev frågan aktivt skulle det återigen uppfattas som opålitligt i ekonomiska frågor av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det har varit ett problem för dem förut – inför valet 2010 ville Miljöpartiet inte ens förhandla med Vänsterpartiet om det inte började acceptera reglerna för statens budget.

– Det andra är väl att om omvärlden skulle börja tro att det ens fanns en risk för att Sverige skulle kunna lämna EU är det väldigt sannolikt att det skulle bli oro bland annat på börser och finansmarknader, och i förlängningen påverka svensk ekonomi. Riksbanken räknar nu med att folkomröstningsresultatet i Storbritannien dämpar svensk ekonomi och har ändrat sin prognos för räntorna. Blir det så får staten mindre pengar till den välfärd Vänsterpartiet vill satsa mera på.

Hur skulle du sammanfatta Almedalsveckan?

– Den har varit lite som en hel veckas nationaldagsfirande. Det har varit väldigt mycket om Sverige och svenska värderingar. Även mycket om problem som åtminstone i debatten förknippats med invandring, till exempel förorter med mycket kriminalitet, och om sexövergrepp under musikfestivaler.

Varför blev det så tror du?

– Invandring dominerar fortfarande den svenska debatten, men eftersom långt färre asylsökande släpps in nu har debatten börjat handla mer om vad som ska hända med de som redan kommit hit. Då har både Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna börjat prata mer om problem som förknippas med invandring och om att de som kommer hit ska anpassa sig. Även Socialdemokraterna tar upp samma ämnen, även om tonen är en annan.

– Fokuseringen på invandring, krav på invandrare och på vad som är svenskt drivs också på av att Moderaterna försöker ta tillbaka väljare som gick till Sverigedemokraterna i valet 2014. Och att Kristdemokraterna tävlar om ungefär samma väljare på alliansens högerkant.