Jonas Sjöstedt kritiserade den rödgröna regeringen

1:30 min

Vänsterpartiet var sista partiet i Almedalsveckan i dag i Visby.

Partiledaren Jonas Sjöstedt kritiserade bland annat den rödgröna regeringen för att stoppa många förslag från Vänsterpartiet om ökad jämställdhet och rättvisa.

"Socialdemokraterna är som ett gammalt ånglokomotiv, de har tjänat väl och under många år har de dragit Sverige mot rättvisa och jämlikhet. Men tiderna förändras. I dag är det inte ånglokomotiv som man ska hoppas på om man vill framåt. Och Miljöpartiet då? Ja, det är väl de som står där bak och skyfflar kolet."

Jonas Sjöstedt berömde det egna partiet för att ha förhandlat fram en rad reformer som till exempel fri medicin för barn. Dagens nyhet var ett förslag om gratis läkemedel för alla över 80 år som ska förhandlas med regeringen till höstbudgeten.

Jonas Sjöstedt tog också upp krav på att pensionerna ska bli mer rättvisa.

"Vi kan inte ha ett system som år efter år fortsätter att missgynna kvinnor och arbetare, pensionssystemet måste göras om."

I ojämlika samhällen uppstår föreställningen att de som har det sämre ställt och bor i sämre områden förtjänar det. Ofta växer rasistiska idéer fram under dessa förhållanden. Och att ökad jämställdhet leder till ett mänskligare samhälle

"Det är dags att satsa på pensionärerna, på barnfamiljerna, på de unga som behöver ett arbete och någonstans att bo. Mina vänner, det behövs en politik som på allvar tar tag i ojämlikheten i vårt samhälle", sa Jonas Sjöstedt.