Skattjakt, kaos och nostalgi med nya spelsuccèn Pokémon Go

6:56 min

Ett nytt spel som tvingar spelaren bort från skärmen och ut ur huset har tagit spelvärlden med storm. Det handlar om Pokemon Go där du genom din mobilkamera gör verkligheten till din spelplan och fångar Pokemons i din trädgård eller vid ditt jobb.

– En Pokémon är en lite varelse som ser ut som ett djur, uppgiften är att man ska leta upp dem och fånga dem i en boll, säger Effie Karabuda som är krönikör på P3-spel och spelredaktör på Aftonbladet.

Hon berättar att tanken med Pokémon Go är att man ska ut ur huset, ut ur jobbet och ut i riktiga världen och leta efter Pokémons.

– De styrs av en smartphone med hjälp av en gps i mobilen. De är slumpmässigt genererade runt om i vår värld. Och när du hittar dem så ska du ta fram din Pokémonboll och fånga dem, säger Effie Karabuda.

Spelet har även blivit omtalat på grund av olika mer negativa händelser. Folk har blivit rånade när de blivit uppmanade att gå till vissa platser och man har bett allmänheten att inte titta på spelet när man går över gatan. Men Effie Karabuda tycker inte att man behöver vara orolig över vad spelet kan medföra.

– Nä det tycker jag inte, det är ett utbrett spel och då händer det sådana här grejer. Det är inte Pokémons fel, det är världen som ser ut som den gör. Men visst man ska nog vara lite försiktig och inte gå till för konstiga områden.

Effie Karabuda berättar att en kvinna som letade efter Pokémon vid en strand i USA råkade stöta på en död kropp i vattnet, men betonar att Pokémon inte kan beskyllas för det heller.