Medlemmar lämnar Svenska kyrkan efter avslöjande

1:03 min

Svenska kyrkan förlorade ovanligt många medlemmar under juni månad, över 13 000. Orsaken är de granskningar som visade på dyra resor och yvig representation. 

– Jag tycker det är tråkigt och sorgligt att så pass många har lämnat under denna månad och att det dessutom är en majoritet av dem som varit med en lång tid i Svenska kyrkan, säger Gunnar Sjöberg som är kommunikationschef hos Svenska kyrkan och reagerar så här på medlemstappet.

Totalt lämnade 13 311 medlemmar Svenska kyrkan i juni i år. En normalt medlemsförlust en junimånad är 3 000.

Orsaken till att så många lämnar, menar Gunnar Sjöberg, är de granskningar som Ekot och även Aftonbladet gjorde nyligen som avslöjade dyra resor, vidlyftig representation och annat.

– Även om det är för tidigt att dra säkra slutsatser så är det en så tydlig skillnad mot en normal månad. Det är klart att det finns en direkt koppling till granskningarna.

Det är främst äldre medlemmar, 65 år och över, som lämnar. De har varit med i kyrkan länge och stått ut med prövningar och stora medlemstapp genom åren - men inte längre.

– Det tolkar jag som att det handlar om att man vill uttrycka en besvikelse över att Svenska kyrkan tycks bete sig på detta sätt, säger Gunnar Sjöberg.

Svenska kyrkan har 6,3 miljoner medlemmar. Att 13 000 lämnar är inte dramatiskt, men likafullt oroande.

– Varje medlem är viktig för Svenska kyrkan, framför allt på lokal niva i församlingarna. Det är där som jobbet görs och det är där som förtroendet prövas.