Miss i ansökan drabbar asylboenden

1:39 min

Just nu genomför Migrationsverket myndighetens största upphandling av asylboenden. Men en stor del av bolagen som lämnat anbud har diskvalificerats på grund av att de missade att bifoga en lagfart.

Erik Persson som driver ett asylboende i Söderhamn är en av många som nu kan tvingas stänga sin verksamhet på grund av missen:

– Det känns ju fel tycker vi, dels så vet Migrationsverket att vi har full tillgång till lokalerna för de har hyrt dem sedan fyra år tillbaka, dels är den här anläggningen av en sort som Migrationsverket vill ha och som är prioriterad, som är billig för dem och fungerar bra för dem som bor här.

När Erik Persson skulle fylla i Migrationsverket långa frågeformulär missade han raden där det står att han skulle bifoga en lagfart utöver hyreskontraktet för fastigheten.

Runt 140 andra gjorde exakt samma miss i Migrationsverkets största upphandling någonsin. 80.000 platser på asylboenden ska upphandlas och ersätta alla nuvarande kontrakt.

De som missade lagfartskravet har diskvalificerats och kan tvingas stänga ner sina förläggningar vilket betyder att tusentals asylsökande kan tvingas flytta.

– Jag vet inte, det går inte att överblicka, säger Erik Persson. Att flytta alla som är här nu tror jag inte är genomförbart utan kaos och katastrof.

Erik Persson och många av de andra som diskvalificerades har överklagat eftersom de menar att kravet om lagfart var otydligt formulerat. Nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten.

Migrationsverket står fast vid att de som missat lagfarten ska uteslutas ur upphandlingen. Björn Jacobsson är tillförordnad enhetschef på boendeenheten på Migrationsverket:

– Det är deras problem egentligen, det står tydligt "Lagfart ska bifogas vid anbudet" och kan man inte klara det så är det tråkigt för dem. Vi klarar oss ändå. Vi har många nya intressanta anbud och vi har kvar många bra anläggningar ändå...