"Kriminella dränerar välfärden"

2:23 min

Skatteverket varnar för att kriminella allt mer systematiskt utnyttjar välfärdssystemen. Genom avancerade företagsupplägg luras Migrationsverket att utfärda felaktiga arbetstillstånd samtidigt som andra myndigheter mjölkas på pengar.

– Det finns kriminella typer som utnyttjar andras taskiga belägenhet genom att sälja arbetsintyg som ger dem upphållstillstånd, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skattteverket.

– De tankar samtidigt ut bidrag från Arbetsförmedlingen för personer man menar är anställda i företaget men som egentligen inte jobbar där.

Det är kriminella som sätter i system att starta företag med avsikt att begå brott mot staten.

Det kan till exempel vara ett städföretag som ser ut att anställa person A och person B.

Dessa personer saknar ofta uppehållstillstånd i Sverige, men genom anställningen kan de få ett arbetstillstånd av Migrationsverket. Men lönen de får måste de hela tiden betala tillbaka till företagaren.

– Företagaren använder återbetalningen av lönerna dels för egen vinnings skull, dels för att betala lön till papperslösa personer som för en ren skitsumma får utföra jobbet i verkligheten, säger Pia Bergman.

Det är alltså helt andra personer som faktiskt gör jobbet, i just det här fallet städar.

Dessutom blir ofta personerna A och B sjukskrivna efter kort tid och får då sjukpenning av Försäkringskassan. Företaget kan också få olika typer av lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

Det betalas alltså ut bidrag för personer som aldrig jobbat i företaget.

– Så det blir fel hur man än vänder och vrider på det, säger Pia Bergman.

Ekot har gått igenom alla skatteutredningsbeslut som tagits de senaste tre månaderna i Skatteverkets insats mot organiserad ekonomisk brottslighet. Det finns åtminstone en handfull fall där Skatteverket kunnat konstatera olika varianter av det här upplägget. Men de har man ofta hittat av en slump, säger Pia Bergman:

– Vi har inte verktygen att upptäcka och sätta stopp för det i realiteten.

Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket bekräftar för Ekot att de känner igen Skatteverkets bild. Men ingen av myndigheterna vet hur omfattande bedrägerierna är. Eller hur det ska bekämpas.

I regel är det nämligen först när man jämför uppgifter från de olika myndigheterna som bedrägerierna upptäcks, men myndigheterna får inte dela den typen av information.

Det gör att en massa välfärdspengar försvinner i onödan, tycker Pia Bergman:

– Hur mycket som försvinner på grund av sekretesslagstiftningen kan vi bara fantisera om, säger hon.