Han fotograferar allt han rör vid

3:22 min

I tolv år har forskaren och konstnären Alberto Frigo dokumenterat alla saker han tar i med sin högra hand. Nu visas delar av den 300 000 bilder stora samlingen på Hasselblads center i Göteborg.

Italiensk-svenska Alberto Frigo fotar allt som hans högra hand varit i kontakt med. Så fort handen vidrör något så åker den egenbyggda kameran fram. Han har den i ett hölster på höften. När Kulturnytt träffar honom börjar det hela med att han tar en bild på Sveriges Radio-mikrofonen. Och varje dag tar Frigo 80 foton på det här sättet.

– Det är en instinktiv reflex som jag har, säger han.

Ett beteende som kan ställa till problem, berättar han. Ett exempel på det var när han nyligen skulle betala med kort i en matbutik och kameran åkte upp för att fotografera kortläsaren. Det slutade med att expediten ringde in säkerhetsvakten och Alberto Frigo fick förklara sig.

Sen den 24 september 2003 har Alberto Frigo tagit runt 300 000 bilder. Och projektet pågår och kommer fortsätta fram till 2040, berättar han. Han var tidig med att ägna sig åt att på manuell "lifelogging" alltså livsloggning.

Det innebär att han själv tankar in i sina egna bilder i en hårddisk, gör egna arkiv och på det sättet kan undvika meta data som är dold information om tidsangivelser eller platsinformation. Det här är också en stor del av hans forskningsprojekt på Södertörns Högskola; det manuella sättet att livslogga i jämförelse med det automatiska sättet.

Alberto Frigo berättar att det är som en vardaglig disciplin som vilken annan; att gå ut och springa eller träna på gym. Men i hans projekt handlar det mer om att disciplinera sitt inre.

Aktuell på Hasselblad center

Ett urval av dom hittills hundratusentals bilderna har visats i utställningar på flera håll - just nu på Hasselblads center i Göteborg. Och även om det är en dokumentations av hans egna liv så är det effekten dom har på andra som är det viktigaste

– Någonting för andra att spegla sig i. Och kunna jämföra mellan livets olika språk; fotografier drömmar och skräp, säger han.

I projektet ingår också en dokumentation av tusentals drömmar Alberto Frigo drömt; filmsekvenser av platser han besökt, skräp han hittar på gatan och samlat på sig och människor han pratat med.

Så vad vill han ska hända med all denna information om honom själv? Han svarar lite oväntat att lockas av tanken att all denna data kanske faller i glömska och sedan återfinns, sorteras och används i nåt annat sammanhang.

– Just nu skapar jag en samling i en gammal lagård i Alperna där jag är född. Där jag kan arkivera mina ritningar och mina gamla kameror. Och i framtiden så kanske en person hittar mitt "skräp" och tänker vad finns det är.