Svenska bin hotas av kvalster som kommit till Norge

2:05 min

I Norge har bisamhällen smittats av Trakékvalster som kommit till Europa från Asien. I Sverige oroas biodlare över att smittan ska komma hit. Länsstyrelsen har svårt att stoppa norska biodlare som flyttar bikupor till den svenska sidan.

– Det är en av de farhågor vi har. Än har vi inte påvisat det i Sverige men det finns hos våra granna i Norge och det finns längre ner i Europa. Vi vill inte ha hit det, för det är något som dödar bina, säger Roger Magnusson, bitillsyningsman i Ljungskile.

Enligt Roger Magnusson är risken stor att Trakékvalstret kommer till Sverige.

– Det flyttas bin kors och tvärs utan någon som helst översyn som det ska vara enligt lagen. Men, många struntar i det och bara flyttar ändå.

Ett annat nytt hot mot binäringen är Sammetsgetingen som också kommit till Europa från Asien. Det är en bålgeting som äter bin.

De senaste åren har biodlingens betydelse fått mycket uppmärksamhet. Det har lett till att intresset för biodling växer. Roger Magnusson håller i nybörjarkurser för biodlare. Han brukar ha ett tiotal deltagare. Men den senaste han haft under våren, hade 26 anmälda.

– Det är bara bra. Vi måste ju ha pollinerande insekter för att klara vårt matbehov.