Avstängning av ryska webbsidor får kritik

1:23 min

I Ryssland har fyra webbsidor som uppmanar till bojkott av parlamentsvalet i september stängts ner, vilket har fått den ryska valmyndigheten att reagera. 

I Ryssland har det blivit vanligare att staten stänger ner misshagliga webbsidor, och det senaste beslutet gäller just de fyra sidor som uppmanade till bojkott av parlamentsvalen i september.

Enligt riksåklagaren är det liktydigt med extremism. Men just i det här fallet har den ryska valmyndigheten reagerat och undrat vad internetövervakarna håller på med.

En av de stoppade sidorna öppnar med en bild som är en kombinerad dödskalle och clownmask och det ska väl visa att valet, enligt upphovsmännen, kommer att bli en fars.

Internet är fortfarande på det hela taget fritt i Ryssland men fler och fler sidor blockeras av myndigheterna med argumentet att de främjar terrorism eller extremism – och extremism kan tolkas ganska fritt och närmast innebära opposition i största allmänhet.

I det senaste fallet med de fyra webbsidorna så menar det ryska riksåklagarämbetet att de just ägnar sig åt extremism när de manar till bojkott av parlamentsvalet i höst.

Men stängningen har nu fått den ryska valmyndigheten att reagera och de har begärt en förklaring till beslutet.

Valchefen, Ella Pamfilova, säger i en kommentar att att hon är helt emot förbud som går utanför lagen och som tolkar lagen hur som helst.

– Medborgarens rättigheter måste alltid komma i första hand, säger hon.

I den ryska lagstiftningen finns inget som klart säger att det brottsligt att uppmana till valbojkott.

Ella Pamfilova har en bakgrund som liberal politiker och hon blev nyligen chef för högsta valmyndigheten. En del tolkar hennes utnämning som att Kreml vill ge ett sken av att valet blir rättvist, andra hoppas att hon verkligen ska kunna minska oegentligheterna.