Norrköping

Miljonbelopp väntar IFK om de vinner kvalet

1:34 min

Malmö FF tjänade totalt 160 miljoner på att spela Champions league när de tog sig till gruppspel förra året, enligt Svenska Fotbollsförbundets sammanställning av allsvenska klubbarnas ekonomi år 2015. Ikväll spelar IFK Norrköping första kvalmatchen till Champions league.

 – Det är ju en extra intäkt som vi får med tanke på att allsvenskan är det vi budgeterar för. Tittar vi på hela det här äventyret, som vi inte vet hur länge vi är med i, så blir ju varje omgång en bonus, säger Patrik Selin.

Ikväll spelar IFK första kvalmatchen borta mot Rosenborg i Trondheim i Norge och den kommer att sändas på storbild på Tyska torget i Norrköping. Båda kvalmatcherna sänds på tv-kanalen Viasat vilket ger intäkter till klubbarna. Till returmatchen som spelas i Norrköping onsdag 20 juli har även alla med årskort betalat för biljetter och Svensk elitfotboll har bidragit med 4 miljoner till klubben som ska betalas tillbaka om de vinner kvalmatcherna och tar sig vidare till gruppspel. Och det är om de tar sig till gruppspel som det finns chans att tjäna stora pengar från UEFA och sponsorer.

– Ja det är klart som tusan att det är mycket pengar i hela Champions league-cirkusen. Det väsentligaste för oss det är att vi får förmånen att spela med de riktigt stora lagen förhoppningsvis och får vara med i en internationell turnering. Det är ju det man spelar för. Att komma högt upp i allsvenska gärna vinna, för att sen få chansen att komma med ute i Europa, säger Patrik Selin.

För spelarna är det fokus på en match i taget som gäller. Ytterbacken Linus Wahlqvist tror att dom har en chans borta mot Rosenborg.

– Det är ett bra lag. Men vi vet att vi är bra på att hålla kompakt och presspel och sen skapar vi mycket chanser i matcherna. Spelar vi som vi brukar hemma i allsvenskan kommer det nog gå vägen där också tror jag, säger Linus Wahlqvist.