Landshövdingen fick VIP-bord värt 20 000 kronor

2:19 min

Cecilia Schelin-Seidegård fick ett gratis VIP-bord på det populära DJ-battlet under Almedalsveckan. Det kan bryta mot näringslivskoden som ska förhindra mutbrott.

- Jag har ingen aning om vi har betalt eller inte, säger Cecilia Schelin-Seidegård.

Den 6 juli ringde hon till krögaren som driver klubben där det välbesökta minglet hölls, för att fråga om biljetter till sina gäster. När de sedan kom till klubben väntade ett eget VIP-bord med en skylt med texten "Landshövdingen".

Ingen av gästerna vid hennes bord sade sig senare ha betalat för det och det visar sig att krögaren gett dem bordet gratis, efter att fått fria händer av mediaföretaget som höll i minglet.

- Vi fick frågan från krögaren, då vi hade ett bord över, om de fick göra vad de ville med det. Och då erbjöd de det till det här sällskapet, säger Daniela Kramer på Talentum.

Daniela Kramer vill inte säga hur mycket VIP-borden annars kostade, men en annan besökare uppger för P4 Gotland att hen betalat drygt 20 000 för ett bord.

Helena Sundén, generalsekreterare Institutet mot mutor, vill inte avgöra om det kan röra sig om en muta, men hon säger att det kan strida mot näringslivskoden som ska förhindra mutbrott.

- Det är inte tillåtet att lämna förmåner till de personerna utifrån näringslivskoden.

Enligt regelverket kan en middag eller lunch vara godkänt, men det finns en gräns för hur mycket en beslutsfattare får bjudas på för att det inte ska räknas som en förmån.

- Det rör sig om några hundralappar, eventuellt en tusenlapp, men inte mer, säger Helena Sundén.

Men landshövding Cecilia Schelin-Seidegård säger att hon inte beställde något bord och att det i vart fall inte var till henne, utan till hennes gäster.

- Jag skulle egentligen inte sitta vid bordet utan jag ordnade så att mina gäster fick komma in. Sen fanns det plats vid bordet och då satte jag mig där.