
Sänkta begåvningskrav för poliser
I våras kunde inte alla platser fyllas på polisutbildningen. Men nu ska antalet poliser öka kraftigt. För att fler ska kunna komma in på polisutbildningen har begåvningskraven sänkts.
– Det som förändrats är att man sänkt lägstakravet från en fyra till en trea. Det innebär att det är fler som går vidare till intervjuer och till att göra personlighetstestet.
Det säger Stefan Annell, psykolog vid Rekryteringsmyndigheten som sköter antagningen till polisutbildningen.
Tusentals fler poliser behövs de närmaste åren och antalet platser på polisutbildningen har ökat rejält. Men polisen har haft rekryteringsproblem.
I våras fanns 300 platser på polisutbildningen – men då klarade sig bara 266 sökande genom hela antagningsprocessen.
I höst ska 550 nya poliselever börja och i vår 800.
För att kunna fylla alla platser har antagningsprocessen ändrats. Spärrtiderna har tagits bort, där de som försökt att komma in tidigare men misslyckats förut hindrades att söka igen inom en ett- eller tvåårsperiod.
Men man har också sänkt kraven. Vid prövningen till polisutbildningen som började i våras slogs drygt hälften av de sökande ut när begåvning och personlighet testades. Men vid antagningen till utbildningen som börjar nu i höst klarade sig tre av fyra förbi samma moment.
Polisutbildningens begåvningstest har en niogradig skala och en normalbegåvad sökande får en fyra, femma eller sexa på testet. Förut krävdes en fyra för att komma in på polisutbildningen. Nu har det kravet alltså sänkts till en trea.
– Det innebär att man ligger lite lägre när det gäller den teoretiska förmågan eller allmänna problemlösningsförmågan, säger Stefan Annell. Men då är det här bara en av flera delar vi tittar på i urvalet till polisutbildningen. Där har vi haft med betyg till exempel, hur man klarat sig i skolan tidigare. Vi tittar mycket på den psykiska stabiliteten, den sociala förmågan liksom den fysiska förmågan. Så den här skillnaden får inte så jättestort genomslag.
Enligt Bengt-Åke Nilsson, sektionschef på polisens HR- och kompetensavdelning, betyder inte sänkningen av begåvningskraven att man sänkt kraven för att bli polis:
– Man får titta på hela antagningsprocessen till polisutbildningen. Att säga att man sänkt kraven är lite för hårt. Det speglar inte hela antagningsprocessen.
Regeringen vill att polisutbildningen ska få högskolestatus. Polisen tror inte att de sänkta begåvningskraven riskerar att sänka kvalitén på framtidens poliser.
– Absolut inte, säger Bengt-Åke Nilsson. Dessutom går vi ju nu mot en förändring. Om det blir antaget att vi går mot framtida högskoleutbildning kommer högskoleutbildningen att borga för att kvalitén inte blir lägre utan jag skulle nog kunna tro att den blir högre.
Så många sökande till Polishögskolan klarade begåvningstestet
Vt 2016 Ht 2016 Vt 2017
Antal sökande 4589 6584 8384
Antal kallade till test 1917 2606 3946 (kallas i augusti)
Antal som kom till test 1263 1707 -
Antal som inte klarade 660 (52%) 420 (25%) -
begåvningstestet
Antal som klarade 266 583 -
hela processen