Nytt försök för Nato och Ryssland

2:07 min

I dag ska samarbetsrådet Nato-Ryssland mötas i Bryssel. Det blir i praktiken första gången som de två sidorna möts sedan Ryssland annekterade ukrainska Krimhalvön för mer än två år sedan, vilket lett till något av ett nytt kallt krig i Europa. En av de frågor som ska diskuteras är flygsäkerheten i Östersjöområdet, men i de stora frågorna är misstron mellan de två sidorna mycket djup.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har återkommit gång på gång till att han vill ha en dialog med Ryssland. Dagens möte blir ett tillfälle till det.

I april i år gjordes ett första försök att få till stånd ett möte med samarbetsrådet Ryssland-Nato men motsättningarna var för stora och mötet gav inget resultat.

Nu görs ett nytt försök. Det finns en konkret fråga att diskutera och det är det finländska förslaget att samtliga plan i Östersjöområdet, även militära, alltid måste ha sina så kallade transpondrar påslagna så att de kan upptäckas och identifieras.

– Vi stöder förslaget, nu återstår att se vad Nato anser, säger den ryska ambassadören vid Nato, Alexander Grusjko, i en TV-intervju.

Nato har vid upprepade tillfällen kritiserat Ryssland för att deras militärplan flugit utan transpondrar påslagna och ibland genomfört farliga manövrar nära andra flygplan och fartyg. Svenska Luftsfartsverket säger att det också förekommer att Nato flyger utan transponder.

Båda sidor verkar nu anse att detta kan skapa en farlig situation och möjligen kan dagens möte komma att innebära att man på något sätt försöker reglera den här frågan.

Men så mycket mer kanske man inte kan enas om.

Mötet blir första tillfället för parterna att diskutera de beslut som fattades vid Natos toppmöte förra veckan, bland annat att skicka militära förstärkningar till de baltiska länderna och Polen mot vad man uppfattar som ett aggressivt Ryssland. Ryska UD har dock redan fördömt det och sagt att Nato håller på och rustar upp mot ett icke-existerande ryskt hot.

Ryssland kommer också kritisera uppbyggnaden av det amerikanska missilförsvaret där en första anläggning just tagits i bruk i Nato-landet Rumänien.

Men även om det inte kommer konkreta resultat från mötet så innebär det i varje fall att någon form av kontakt återigen upprättats mellan Nato och Ryssland efter mer än två år.