Bedrägerier för miljarder inom välfärden – åtgärder dröjer

2:04 min

Bedrägerierna mot välfärden kostar miljarder varje år, trots det väntas inga åtgärder som kan sätta stopp för problemet det närmaste året.

– Det hela är för komplicerat, det har överraskat oss att brottsligheten är så avancerad och organiserad, säger Lars-Erik Lövdén som leder en utredning om välfärdsbrotten på uppdrag av justitiedepartementet.

Det gör att det behövs ett helhetsgrepp för att komma åt problemet, tycker Lars-Erik Lövdén. Han vill därför vänta och lägga alla förslag på åtgärder först nästa år.

Men myndigheterna vill ha en förändring mycket snabbare än så.

Ekot har tidigare rapporterat om hur både Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen varnat för att kriminella nu allt mer systematiskt lurar dem på pengar. Samtidigt som myndigheterna saknar verktyg för att upptäcka och sätta stopp för brotten eftersom de inte får dela information med varandra.

Det handlar om miljarder som försvinner varje år – ett misslyckande, tycker justitieminister Morgan Johansson.

– Det har varit en allmän slapphet under ett antal år. Ibland har man skapat olika ersättningar och stöd och så har man inte följt upp det. Vaksamheten har varit för låg, säger Morgan Johansson.

Därför hade också Morgan Johansson gärna sett åtgärder redan i höst, men han säger att det hade varit beroende av att utredningen också lämnade några förslag redan nu. Vilket utredare Lars-Erik Lövdén alltså inte tänker göra.

Pia Bergman som är nationell samordnare på Skatteverket är besviken. Hon vill framförallt att myndigheter ska kunna dela information systematiskt genom lättnader i sekretesslagstiftningen.

– Vi hör politiker säga att här behöver vi pengar för välfärden, här behöver vi få nya riktiga jobb. Det vittnar alla om. Och så talar vi myndigheter om att de här regeländringarna kan stoppa ett felaktigt utflöde och göra att vi kan vara mer säkra på att jobb också är riktiga jobb. Jag ställer mig väldigt frågande till varför man inte snabbar på det här, säger Pia Bergman.