Vård och omsorg

Sofia behöver mer stöd – Försäkringskassan vill ge mindre

1:04 min

Mona Alm Oxelgren ansökte om mer stöd till sin 23-åriga dotter Sofia som har en medfödd hjärnskada. Försäkringskassan föreslog det motsatta - färre assistanstimmar.

Sofia Alm föddes med en hjärnskada, hon är därför rullstolsburen och har dessutom kraftiga epileptiska anfall. För fyra år sedan fick Sofia beviljat den assistans hon har idag, men efter fyra år har situationen förändrats enligt Sofias mamma Mona Alm Oxelgren.

Hon anser att dottern behövde mer hjälp i form av dubbel assistans på dagtid, alltså flera assistenter som är på plats samtidigt, bland annat på grund av hennes kraftiga epileptiska anfall.

– Sofia har jättemycket kramper, så det skulle bli en säkerhet för henne att ha dubbel assistans säger Mona Alm Oxelgren. 

När Försäkringskassan istället föreslog färre assistanstimmar fick Mona Alm Oxelgren en chock.

– Man blir arg och besviken. Jag tycker det är väldigt kränkande gentemot Sofia, det är som att ta många steg tillbaka. 

Försäkringskassans förslag är att de 179 assistanstimmar i veckan som Sofia Alm har ska sänkas till 112 timmar i veckan.

Enligt Andreas Pettersson, områdeschef på Försäkringskassan, har deras undersökning visat att Sofia Alm inte är i behov av lika många timmar som hon har nu, trots läkarintyg.

Men han poängterar att det inte tagits något beslut än, utan man ska utreda ytterligare.

– Det har kommit in kompletterande uppgifter som vi inte har tagit ställning till än, som vi inte vägt in i vår bedömning, säger Andreas Pettersson till P4 Jämtland.

Nästa steg för Mona Alm Oxelgren är att vänta på Försäkringskassans beslut.

– Bibehåller dom att hon ska ha så här lite timmar då går vi vidare och jag kommer ta det så långt som man behöver, säger hon.