Resandet går mot en ny rekordsommar på Gotland

2:03 min

Rekord i resande betyder mer turister på ön än tidigare. Mycket tack vare Gotlandsbåtens hittills 91 000 bokade resor under högsäsongen, men även på grund av fler flygresenärer.

Till hamnen i Visby kommer rekordmånga resenärer den här sommaren.

Destination Gotland säger att det är lika många som förra året, då det var en rekordsommar. Under vecka 25 till 32 förra året reste 655 000 passagerare med Destination Gotland.

Och det innebär att Gotlandsbåtens alla passagerare är lika med antalet fler färjeresenärer än förra året. Vilket gläder Gotlandsbåtens vd:

– Det låter fantastiskt bra för det har alltid varit Gotlandsbåtens mål att öka turismen till Gotland. Vi har inte velat ta marknadsandelar av Destinationen utan öka turismen. Och lägger man på våra siffror på det så blir det ju en rejäl ökning med turismen i år, eller resande till och från ön ska man säga, Ralph Axelsson, vd för Gotlandsbåten.

Gotlandsbåten har hittills sålt resor till 91 000 passagerare under högsäsongen vecka 25-32.

– Och då har vi ju fortfarande en månad kvar av högsäsongen att sälja. Så det är svårt att säga exakt vad vi kommer upp till. Men det borde vara 10 000 till 30 000 passagare till, säger Ralph Axelsson.

Även till flygplatsen är det fler resenärer än förra sommaren.

Båda flygbolagen SAS och BRA ser en ökning för Visby i sommar och har satt in både fler och ibland även större flygplan än förra året.

BRA har hittills fem procent fler passagerare än samma period förra sommaren, vilket betyder upp till 3 000 fler resenärer, enligt kommunikatören Anders Engzell.

– Vi har egentligen både tagit in fler avgångar och ökat kapaciteten, det vill säga fyllt större flygplan på vissa avgångar. För att få in fler folk helt enkelt, säger kommunikatören Anders Engzell.

– Turismmässigt, resemässigt så är det här en sommar som går till historien. Hittills i alla fall. Sen får vi hoppas att trenden håller i sig framöver. Utmaningen just nu är boendesituationen på ön. Det börjar bli väldigt fullt. Det måste man tänka till om framöver, egentligen hade man behövt gjort det här och nu också, säger Ralph Axelsson vd på Gotlandsbåten.