Aregawi frias av dopingkommissionen

3:06 min

Dopingkommissionen friar Abeba Aregawi.
De ser det inte som bevisat att löparen använt meldonium efter den 1 januari.
Nu kan det bli aktuellt med OS-deltagande.
– Jag är så glad över att få tävla igen, jag vill till OS, säger Aregawi till SVT. 

I februari månad framkom det att Abeba Aregawi testats positivt för meldonium, ett preparat som blev dopningsklassat vid årsskiftet. 

Men nu, knappt fem månader senare, meddelar dopingkommissionen att de återkallar anmälan mot löparen.

”DopK har beslutat att inte gå vidare med ärendet mot bakgrund avWADA:s nyligen lämnade rekommendation att koncentrationer under visstgränsvärde fortsättningsvis inte ska medföra någon påföljd”, skriver de i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Då det i detta fall inte är påvisat att Abeba Aregawi brukat den förbjudna substansen efter 1januari, 2016 återkallar Doping­kommissionen sin anmälan och upphäver samtidigtden intermistiska avstängning Abeba Aregawi lyder under med omedelbar verkan.”

Nu är hon helt plötsligt aktuell för deltagande vid OS i Rio de Janeiro nästa månad.

– Jag vet faktiskt inte hur det kommer att se ut. Vi måste ha ett möte med SOK för att höra hur de ser på situationen också. Det är en helt annorlunda situation, vi har aldrig varit med om något likande förut, säger förbundskapten Karin Torneklint till Radiosporten, och fortsätter:

– Jag vet inte hur vi ska ställa oss till någonting. Hon har ju inte tävlat något i år och bevisat någon idrottslig form. Hon var ju nominerad för fjolårets resultat där hon blev topp åtta.

Hur ställer du dig som förbundskapten till att ta med henne?
– Det är just det jag inte vet hur jag ska ställa mig till. Hon är helt friad från alla misstankar om dopning, så det behöver vi inte fundera på det. Men hur ska vi bedöma hennes form då hon inte har haft möjlighet att tävla under året på grund av att hon varit avstängd?

– Så jag får återkomma om det. Jag vet faktiskt inte.

Stefan Olsson, generalsekreterare vid friidrottsförbundet, säger så här:

– Vi har respekt för att det har varit ett svårt och väldigt speciellt fall vilket också gjort det svårt för oss att förstå alla turer som har varit. Vi är inte de enda som är drabbade av komplexiteten kring Meldonium, närmare 200 idrottare i olika länder har påverkats av det här och alla sitter i samma situation.