Dåligt med för mycket ljus

1:27 min

Möss som utsätts för ljus dygnet om mår inte så bra. De får bland annat muskelförsvagning, visar en ny studie. Detta kan säga något om människans möjlighet till återhämtning efter mycket nattjobb, säger sömnforskaren John Axelsson vid Karolinska Institutet i Solna.

Om vi utsätts för mycket ljus, utan möjlighet att vistas i mörker, kan vår inre så kallade biologiska klocka störas. Den ser till att många av våra celler arbetar tillsammans.

Detta är känt sedan tidigare, men i en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Current Biology har en grupp forskare undersökt vad som händer när möss utsätts för konstant ljus.

Detta har gjorts i en betydligt större skala och under betydligt längre tid än i tidigare försök.

Forskarna utsatte möss för konstgjort ljus 24 timmar om dygnet i 24 veckor. De såg då att mössen bland annat började lida av muskelförsvagning.

När mössen efter dessa veckor fick återgå till tolv timmars ljus och tolv timmars mörker repade de sig från flesta åkommorna ganska fort.

Att möss men också människors hälsa påverkas av att inte få vistas i mörker ett antal timmar om dygnet – vilket dessutom kan påverka sömnen negativt – beror på att rytmen i kroppen störs.

Det innebär att de så kallade signalsubstanserna i hjärnan, som "väcker" många av våra cellerna på morgonen och ser till att alla celler i kroppen börjar arbeta tillsammans, rubbas.

Att experimenten är utförda på möss gör att det är svårt att säga vad liknande ljuspåfrestningar skulle innebära för människor.

Men det kan ändå ge en hoppfull fingervisning om att personer som till exempel skiftarbetar mycket har möjlighet att återhämta sig från olika typer av relaterade besvär om de återgår till en normal dygnsrytm, säger John Axelsson som forskar om sömn vid Karolinska institutet.

– Vi vet att skiftarbete är en riskfaktor, men det är inte en så stor riskfaktor som vi trodde. Det kan finnas en akut stress, men om man slutar jobbar skift så kommer man att bli bättre ganska snabbt. Det är vad den här studien föreslår, och det är ungefär så vi ser på skiftarbete forskningsmässigt, säger John Axelsson.

Referens:
Eliane A. Lucassen et al. Enviornmental 24-hr Cycles Are Essential for Health. Current Biology, 2016. 10.1016/j.cub.2016.05.038