Ny FN-rapport: Många avrättningar i östra Ukraina

1:10 min

I en ny FN-rapport beskrivs hur bägge sidor i kriget i östra Ukraina genomfört ett stort antal avrättningar av tillfångatagna soldater och civilpersoner samtidigt som förövarna i princip alltid slipper undan rättsligt ansvar. De allra flesta civilpersoner har dock dödats vid artilleribeskjutning mot vanliga bostadsområden.

Sedan oroligheterna i Ukraina inleddes har cirka 9 500 människor dödats i konflikten och i dag rapporterar FN att av dem är runt 2 000 civilpersoner. Då är inte de knappt 300 människor som dödades när det Malaysiska planet sköts ner medräknade. 

Vid sidan om alla de som dött i rena krigshandlingar säger FN att många människor avrättats, direkt eller efter att ha hållits fängslade en längre tid under vidriga omständigheter, ofta inkluderande tortyr.

Det handlar om både tillfångatagna motståndarsoldater, vanliga människor ur civilbefolkningen men även soldater ur de egna leden.

FN anklagar båda sidor, den ukrainska armén och de ryskstödda separatisterna, för att ha genomfört sådana här övergrepp. I den bilaga med konkreta fall som finns i rapporten är det dock en övervikt med våldsdåd utförda på separatistsidan.

Vad FN framförallt skjuter in sig på är att dödandet i princip aldrig får några juridiska följder; ingen döms, det var kort sagt sanktionerat från högre ort.

En förklaring till våldsorgierna, säger FN, är att både den ukrainska armén och dess frivilligstyrkor och separatisterna präglades av stor brist på disciplin eftersom det var snabbt hoprafsade förband; många av soldaterna var rena kriminella.

De allra flesta av de civila som dödats, 95 procent av sammanlagt 2 000, har dock dödats när deras bostadsområden anfallits med artillereld; det har ofta skett långt från fronten och det är att betrakta som krigsbrott, säger FN.

Det enda positiva är rapporten är att det mesta av övergreppen ägde rum 2014 och i början av 2015. Sedan ett och ett halvt år råder officiellt vapenvila och frontlinjen har inte flyttat sig.

Men hela tiden pågår det beskjutning och de senaste veckorna har stridshandlingarna ökat märkbart i omfattning; det finns farhågor för att kriget återigen ska ta fart på allvar.