Härnösands kommun anmäld till förvaltningsrätten

4:08 min

Härnösands kommun ändrade anbudsförfarandet om badhuset i sista stund. Det menar nuvarande restaurangägaren som änmält kommunen till förvaltningsrätten. Varför får inte jag samma chans, undrar Nils Koch.

I augusti 2014 bjöd Härnösands kommun in intresserade leverantörer att komma med anbud på att driva badhuset i Härnösand.

I uppdraget ingick också ett krav på att bygga ett nytt hotell med ett bestämt slutdatum. Det tillägget gjorde att antalet intressenter minskade kraftigt. 

När avsiktsförklaringen med den nya entreprenören var klart hade kommunen ändrat sig och tagit bort slutdatumet i kravet på hotellbygge. 

Nils Koch driver restaurangen i badhuset och hade det inte varit något krav på att bygga hotell hade även han lagt anbud på att få driva badhuset.

– Varför ska inte jag ha samma chans? Varför har de speciellt tycke för den här entreprenören? Det måste man ju ha eftersom de inte släpper in andra. Jag vill inte bli utsparkad härifrån. Och det gör kommunen med berått mod. 

– Hade jag fått veta att det enbart var badhuset som gällde och inget krav på att bygga ett hotell så hade jag också velat driva badhuset.  Det är ju närmast till hands för mig att göra, jag är ju här, och då får jag behålla mitt jobb.

120 veckors väntetid

Nu har Nils Koch anmält Härnösands kommun till förvaltningsrätten för vad han menar är en felaktigt hanterad upphandling. Men Nils Koch upplever också att kommuner förhalar i vissa frågor för att förhindra att han ska kunna vara kvar.

– Vi skulle bygga en restaurang här ute på vattnet. Precis allt var klart förutom alkoholtillståndet. Jag fick ett skriftligt svar när jag lämnade in ansökan där det stod att den var komplett. Policyn i Härnösand är att det ska ta fem veckor att få svar. 120 veckor efter detta har jag fortfarande inte fått något.

Nils Koch är även kritiskt till hur kommunen skött uppsägningen av hans kontrakt på badhuset.

– De sa upp mig personligen. Får inte jag vara här? Det är ju inte jag som hyr här utan det är mitt bolag som gör det. Det är ingen som vågar ta den här fajten men vi tycker att nu får det vara nog.