Terrorforskaren Magnus Ranstorp om attacken i Nice

12 min

Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan sa i Ekots extrasändning att det faktum att utredningen tagits över av anti-terror-utredare tyder på att det är en attack.

– Då kan man nästan utesluta att det handlar om en olycka, då är det en medveten terrorhandling som skett på nationaldagen. Det är viktigt på många sätt eftersom det varit ett enormt säkerhetspådrag i Frankrike en längre tid, dels vid EM i fotboll och dels kring Tour de France och också vid nationaldagsfirandet i Paris.

Vad kan syftet vara med att välja ut just nationaldagen för ett sånt här dåd?

– Det är symboliskt att slå mot hela Frankrike i så fall. Det handlar ju ofta om att få till en överreaktion från franska myndigheter som syftar till att skapa ytterligare polarisering, men det kan också handla om någon slags vedergällning mot Frankrike från gärningsmännens sida.

– Men det beror helt på vad det finns för ideologiska motiv som ligger bakom detta. Vi får ju inte utesluta någonting, det har vi ju lärt oss från Norge. Innan vi vet exakt gärningsman så tror jag det kan vara klokt att inte spekulera för mycket kring eventuella motiv, säger Magnus Ranstorp. 

Men enligt Ranstorp brukar jihadister ofta fokusera på symboliska tidpunkter – som i det här fallet den franska nationaldagen. 

– Det slår hårdare, direkt och får exceptionell bevakning och uppmärksamhet, säger han.

Är Frankrike det land i Europa där terrorhotet är som högst?

– Enligt mina säkerhetskällor är det många individer inne i den operativa kärnan i Syrien som är fransktalande, så Frankrike ligger mitt i stormens öga.

Han kallar säkerhetsläget "exceptionellt" och säger att man måste vara vaksam på ökad polarisering.

– Att högerpopulismen växer efter varje attack gynnar bara extremisterna.

Ger en sådan här händelse anledning för andra länder i Europa att höja sin beredskap?

– Alla har redan väldigt hög beredskap och följer detta.