Många döda efter "terrorliknande" attack i Nice

84 personer har dödats i Nice i vad president Hollande beskriver som ett terrorliknande dåd. Det är fortfarande oklart vad bakgrunden till dådet var, men mannen är identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel och sköts ihjäl av polis under attacken.

14 juli

23:35: Flera skott har hörts vid strandpromenaden i Nice, rapporterar en lokal tv-station. Strax därpå twittrar stadens borgmästare att ett tiotal personer har dödats när en lastbil kört in i en folkmassa. Lokala myndigheter säger sig betrakta händelsen som en attack. Vittnen berättar även för fransk radio att de sett lastbilsföraren luta sig ut genom fönstret och skjuta folk. Föraren sköts ihjäl av polis. 

23:55: Franska tv-kanalen BFM TV uppger att minst 30 personer har dödats, enligt Reuters. Efter midnatt kommer även uppgifter från AFP om att hundra personer ska ha skadats och under hela natten kommer nya, högre siffror över antalet skadade.

15 juli

00:20: Ett vittne berättar för Aftonbladet att lastbilen kört med släckta lyktor och att han tvingats kasta sig åt sidan i sista sekund. "Det var panik. Folk var hysteriska. Vi flydde mot stranden i rädsla för att den skulle ha sprängämnen," berättar vittnet.

01:20: Amerikanske presidentkandidaten Donald Trump meddelar på Twitter att han skjuter upp tillkännagivandet av sin vicepresident till följd av attacken i Nice.

02:23: Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Nice att kontakta anhöriga.

03:08: Den amerikanska presidenten Barack Obama fördömer vad han kallar en "fruktansvärd terrorattack" och under nattens gång går fler ledare från hela världen ut med liknande fördömanden – så även Sveriges statsminister Stefan Löfven.

04:01: Frankrikes president Francois Hollande bekräftar i ett tal att 77 personer dödats och beskriver det inträffade som ett terrordåd. Det undantagstillstånd som råder i landet kommer att förlängas i tre månader, sa han i tv.

07:29: Dödssiffran har stigit till 84, uppger franska inrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP. Tillståndet är kritiskt för 18 personer.

08:47: Italien förstärker sin gränskontroll mot Frankrike, rapporterar Reuters.

10:01: Poliskällor uppger till franska medier att mannen i lastbilen är officiellt identifierad. Gärningsmannen uppges vara känd av polisen sedan tidigare, men inte för terrorkopplingar. Mannens hem genomsöks av polis.

10:33: Premiärminister Manuel Valls utlyser landssorg i Frankrike under perioden 16-18 juli.

10:40: Den misstänkte attentatsmannen är en 31-årig fransk man hemmahörande i Nice rapporterar tidningen Nice-Matin.

14:04: Flygplatsen i Nice evakueras, men avspärrningarna släpps redan efter en knapp halvtimme. Enligt personal på flygplatsen rörde det sig om en misstänkt väska, och ett vanligt "rutinärende".

14:55: Den internationella polisorganisationen Interpol meddelar att ett särskilt expertteam bildats för att utreda attacken i Nice. De kommer att använda sig av global data för att hjälpa till med identifieringen av offren.

Strax efter 17:00: 31-åriga Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ska ha utfört attacken i Nice. Gärningsmannens identitet bekräftas av den franska riksåklagaren Francois Molins vid en presskonferens.

16 juli

Strax innan 11:00: Terrororganisationen IS tar på sig dådet på strandpromenaden, men det finns inga bevis för att han ska ha tränats av IS eller haft kontakt med organisationen.

Frankrikes inrikesminister höll under dagen en presskonferens. 

17 juli

På söndag morgon greps en man och en kvinna misstänkta för att ha kopplingar till den man som låg bakom attacken i torsdags. Totalt har alltså sju gripits. 


Ekot/TT