Världsledarna fördömer Nice-attacken

2:41 min

På olika håll har världsledare gått ut och fördömt lastbilsattacken i Nice. En av dem är Storbritanniens nye utrikesminister Boris Johnson.

– Våra tankar går till det franska folket och invånarna i Nice. Om det här är en terrorhändelse som det verkar vara så utgör det ett fortsatt hot mot oss alla i Europa och vi måste bemöta det tillsammans, säger Boris Johnson till BBC.

I USA har president Obama kommit med ett uttalande där han och det amerikanska folkets vägnar, i "hårdaste ordalag" fördömer dådet som "ser ut att vara en fruktansvärd terrorattack", enligt uttalandet.

Obama har också erbjudit Frankrike hjälp i utredningen av attacken. När det asiatisk-europeiska mötet inleddes i Mongoliet i morse överskuggade attacken i Nice allt annat på dagordningen, enligt TT.

Mötet inleddes med en tyst minut för att hedra offren i massakern i Nice. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk twittrade ut en bild på sig själv tillsammans med europeiska och asiatiska världsledare från den tysta minuten med texten: "Europeiska och asiatiska ledare hyllar offren. Enade mot hat och våld."

På plats på mötet är också Tysklands förbundskansler Angela Merkel som uttryckt sitt stöd till Frankrike:

"Vi står vid Frankrikes sida i kampen mot terrorism, tillsammans med många, många andra. Jag är övertygad om att vi ska vinna den här striden, trots alla svårigheter", säger Merkel.

I Ryssland har president Vladimir Putin skickat sina kondoleanser till Hollande, enligt Putins talesperson. Från Mellanöstern strömmar också reaktionerna in. Tunisien fördömer vad man kallar för den "fega terroristattacken". "Tunisien står vid Frankrikes sida i landets kamp mot terrorism," skriver tunisiska UD i ett uttalande på den officiella tunisiska nyhetsbyrån TAP:s hemsida.

Turkiets president Tayyip Erdogan säger i ett uttlande att "Vi - i egenskap av ett land som själva fallit offer för ett stort antal terrorattacker - har stor förståelse för Frankrike och det franska folkets känslor. Vi måste alla inse att terrororganisationerna inte gör skillnad på Turkiet, Frankrike, Irak, Belgien, Saudiarabien eller USA," sa han.

Likaså Saudiarabien har fördömt dådet via ett uttalande på den officiella saudiska nyhetsbyrån SPA. "Kungadömet står i solidaritet med Frankrike" står det i uttalandet.

Flera världsledare har använt sig av micro-bloggen Twitter för att dela med sig av sina reaktioner på attacken i Nice. Australiens premiärminister Malcolm Turnbull skriver: "Vi sörjer offren för ytterligare en terrorakt i Frankrike i natt".