Pappa döms till fyra års fängelse för äktenskapstvång

1:59 min

Fyra års fängelse blev domen för den pappa som åtalats för att ha gift bort sin 23-åriga dotter till en man i Afghanistan. Han döms för bland annat äktenskapstvång, misshandel och olaga frihetsberövande.

Fallet i Lunds tingsrätt är unikt — det är första gången tvångsäktenskap prövas i en svensk domstol. Bakgrunden till åtalet är bland annat en relation som den bortgifta kvinnan haft med en man i Sverige.

– Deras relation var inte önskvärd. Och kvinnan har inte rättat sig efter vad familjen tycker, utan har fortsatt relationen efter att hon blivit bortgift, sade kammaråklagare Ulrika Ekvall i samband med att åtalet väcktes.

Dottern fördes under mer eller mindre falska premisser till Afghanistan. Hon hade fått reda på att hon skulle träffa flera potentiella friare. Men väl på plats var vigseln redan förestående, och hon upplevda att hon inte hade möjlighet att fly. Enligt hennes vittnesmål har pappan hotat med att kasta ut henne för ett stup när hon påpekade att hon inte ville gifta sig med den för henne okände mannen.

Totalt åtalades tre män för olika typer av brott, till exempel äktenskapstvång. Enligt åtalet utsattes den man som kvinnan hade en relation med i Sverige för flera allvarliga brott. Han blev bland annat indragen och misshandlad i en bil och sedan förd till en plats där han utsattes för sexuella ofredanden. Övergreppen filmades med hot om att sprida filmerna på sociala medier om han "tjallade". De åtalade männen ska dessutom ha pressat honom på stora summor pengar.

Pappans kamrat döms till tre års fängelse för bland annat olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande. Den åtalade sonen går däremot helt fri.

Enligt tingsrätten är det tydligt att pappan agerat för att försvara familjens anseende, och att brotten därför är hedersrelaterade. Han döms också att betala skadestånd till sin dotter på närmare 100 000 kronor.

TT