Svalöv

De sätter sina liv på pränt

4:12 min

En del gör det för att lämna kvar något efter sig, andra vill lära sig mer om sig själva. På Fridhems folkhögskola har man i sommar kunnat gå en kurs i livsberättande. 

De 14 kursdeltagarna har framförallt varit kvinnor i olika åldrar. Tre av dem är Ragnhild Frountzos, Monica Tunner och Ingela Norgren.

– Jag skriver mest för mig själv, för att minnas alla upplevelser och vad som har hänt i mitt liv och förstå hur de här händelserna har format mig. Jag tänker att om några år kanske jag inte minns så mycket längre och då kan det vara roligt att ta detta till sig och bli påmind, säger Ragnhild Frountzos. 

– Jag skriver för min dotter, för jag har missat mycket att fråga mina föräldrar och far- och morföräldrar om det som har varit innan. Det blir som ett kulturarv, säger Monica Tunner.

Jag skriver en annan levnadsberättelse. Jag skriver om min mamma för hon kan inte minnas längre för hon är sjuk och har inte minnet kvar.

Kursledare Sonja Östergren menar att det finns ett terapeutiskt inslag i kursen.

– Alltid när man berättar om sitt eget liv så har alla varit med om både lyckliga och sorgsna saker, men det är inte en terapikurs. Man kommer alltid in på svåra delar men det är inte meningen att det ska gå för djupt. Men däremot kan man peka på saker och samtala om saker som gör att man får mycket mer kännedom om sig själv.