Alkoglass säljs till minderåriga

3:20 min

På Systembolaget måste man vara minst 20 år för att köpa alkohol, men i vanliga butiker säljs just nu en glass som innehåller fem procents alkohol. När P4 Värmland testade visade det sig att även minderåriga kan köpa glassen.

– Jag blev väldigt arg och besviken för jag tyckte att hon skulle kolla leg. Jag ser inte jättegammal ut, då tycker jag att man ska kolla, säger 17-åriga Lina Sultan, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund i Skaraborg och en av de minderåriga som deltog i testet.

P4 Värmland testade två butiker vid två olika tillfällen. En gång fick vi köpa glassen, tre gånger blev vi nekade. Men butiken som Lina Sultan fick köpa glassen i har egentligen inte skyldig till nått brott. Folkhälsomyndigheten har nämligen klassat glassen som ett alkoholpreparat eftersom syftet är att den ska ätas och inte drickas. Därför omfattas inte glassen av lagen om alkoholdrycker, vilket betyder att den kan säljas i vanliga butiker och i teorin helt utan åldersgräns. De flesta butiker har dock valt att sätta 18 eller 20 år som gräns.

– Det låter helt vansinnigt, säger en kvinna vi möter på stan.

– Helt galet! Barn ska inte kunna gå in i en affär och kunna köpa alkoglass, säger en annan.

Och det är många som har reagerat på att glassen säljs. Konsumentverket har i dagsläget fått in runt 10 anmälningar. Men eftersom Folkhälsomyndigheten har gjort tolkningen att det rör sig om ett alkoholpreparat så finns det inte mycket man kan göra.

– Vi har inte öppnat något ärende i dagsläget, säger Kristina Wallin som är jurist på Konsumentverket.

På nykterhetsorganisationen IOGT-NTO protesterade man mot försäljningen av glassen redan förra sommaren, när den började säljas i en svensk matbutik på nätet. Sedan dess har man uppvaktat både politiker, Folkhälsomyndigheten och affärer och uppmanat dem att dra in glassen. När vi pratar med ordförande Johnny Mostacero och berättar att minderåriga kan köpa glassen så blir han inte förvånad.

– Att de här ungdomarna har kunnat köpa alkoglass trots att de inte har ålder inne visar egentligen bara på de problem som finns med ålderskontroller i detaljhandeln. Det är därför vi har Systembolaget, de håller på åldersgränserna och är noga med det, säger han.

Vad tycker du om att det nu är klart att även minderåriga kan köpa glassen?

– Det bevisar ju egentligen bara att politikerna måste sätta ner foten när det finns sådana här luckor i lagstiftningen. Det måste ske skyndsamt och skyndsamt är inte ett eller två år. Det är så fort som möjligt, säger IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

Ägaren till den butik där 17-åriga Lina kunde köpa alkoglass vill inte ställa upp på en intervju. I ett mail till P4 Värmland skriver han: