Två år sedan malaysiskt plan sköts ned

1:15 min

I dag är det precis två år sedan det malaysiska passagerarplanet sköts ner över östra Ukraina och samtliga 298 människor ombord dog. 

Haverikommissionen har slagit fast att planet sköts ner av en rysktillverkad luftvärnsrobot av typ BUK. Dock pågår den kriminaltekniska utredningen fortfarande om vem eller vilka det var som avfyrade roboten.

"Jag hörde ett dån och när jag tittade upp såg jag ett flygplan som höll på att brytas itu och sedan föll det rakt ner mot oss." Det berättade en äldre kvinna i byn Grabovo för Ekot.

Huvuddelen av flygplanskroppen hamnade bara tiotalet meter från byns utkanter, samtidigt föll det ner döda kroppar på många ställen.

Flygplanet MH17 var på väg från Amsterdam i Holland till Kuala Lumpur i Malaysia när det blev nerskjutet. På marken pågick samtidigt hårda strider vilket kom att försvåra arbetet med att ta hand om alla kropparna och säkra tekniska bevis.

I höstas kom den holländsk-ledda haverikommissionen med sin rapport och enligt den blev planet nerskjutet av en så kallad BUK-robot, en rysktillverkad luftvärnsrobot som dock finns både i den ryska och den ukrainska krigsmakten.

Haverikommissionen pekade inte ut någon ansvarig utan den uppgiften ligger nu på en ren brottsutredning som fortfarande pågår. 

Haveriutredningen sa dock att roboten skickades upp från ett område som till allra största delen kontrollerades av de ryskstödda separatisterna och privatspanare säger sig ha hittat den exakta platsen där roboten var grupperad.

Separatisterna och Ryssland förnekar dock all inblandning; senast idag visade den största ryska nyhetskanalen ett TV-reportage där ansvaret i alla fall indirekt las på Ukraina.

Brottsutredningen har dragit ut länge i tiden. Ursprungligen skulle den ha offentliggjorts tidigt i år. I dag sa den malaysiska transportministern att rapporten kommer först i slutet av året och det blir då bara preliminär version.