Ryska tjänstemän stängs av efter rapport om dopning

2:03 min

I nästan alla idrottsgrenar i Ryssland förekommer dopning och den dirigeras direkt från sportministeriet, det är en statsstyrd verksamhet och även säkerhetstjänsten FSB har hjälpt till med fusket.
Det är innehållet i en rapport från den internationella dopningsmyndigheten WADA idag.
Det kan leda till att Ryssland helt utestängs från OS i Brasilien nästa månad.

Ryska idrottare bör portas från OS i Rio nästa månad. Det anser antidopingorganisationen WADA som idag presenterat en rapport om dopning under OS i ryska Sotji och andra stora internationella mästerskap i Ryssland de senaste åren. 

Ryssland har nu svarat på rapporten å säger att dom tjänstemän som pekas ut i rapporten tillfälligt stängs av.

Enligt rapporten, som utarbetats under ledning av den kanadensiske professorn Richard McLaren, tvättades systematiskt olika ryska deltagares dopingtester så att de framstod som rena när de i själva verket var dopade; man bytte helt enkelt ut ett färskt urinprov mot ett gammalt utan några förbjudna ämnen.

I Sotji sköttes det här direkt av den ryska säkerhetstjänsten FSB, före detta KGB. Ryssland har på senare tid medgivit att dopning förekommer men framställt det som något som sköts på lägre nivå och sagt att man inte ska politisera det hela.

Det för Ryssland förödande med dagens rapport är att den säger att detta var en ren statsstyrd verksamhet, alltså godkänd ovanifrån, och man pekar speciellt ut en vice sportminister som den som direkt ryckte i trådarna.

Men om det gått till som i rapporten måste man ha känt till det även högre upp; nyligen sammankallade president Putin sitt så kallade säkerhetsråd där man diskuterade frågan.

Ryska friidrottare har redan som kollektiv förbjudits att delta i Rio-OS och risken, ur rysk synpunkt, är att dagens rapport kommer att leda till att samtliga ryska idrottsutövare stoppas; sådana propåer har redan kommit och det blir i så fall Internationella Olympiska kommittén som fattar det beslutet.

McLaren säger att den statliga dopningen äger rum inom de allra flesta idrottsgrenar i Ryssland. Det betyder förstås inte att de allra flesta av Rysslands idrottsmän och idrottskvinnor automatiskt är dopade.

Om Ryssland helt stoppas kan man räkna med en ursinnig reaktion, också från vanliga sportintresserade människor. En vanlig uppfattning är att visst förekommer det dopning men det sker överallt och att stoppa bara ryska idrottsutövare är gravt orättvist och ett sätt att komma åt Ryssland överhuvudtaget.