Varför misslyckades statskuppen i Turkiet?

16 min

Hur är det är möjligt att avsätta och arrestera så många personer på så kort tid och hur mycket makt kan egentligen Erdogan få?

Turkiet har en historik av flera militärkupper. Förutom försöket i fredags har militären lyckats ta över makten eller få bort den sittande regimen fyra gånger sedan 1960. Våldet i just den här kuppen är förvånande menar tidigare ambassadör i Turkiet, Michael Sahlin som i dag är knuten till institutet för turkietstudier vid Stockholms universitet.

- Sällan har väl kuppmakare förberett sig så dåligt och haft så dimmiga mål och därmed gjort så mycket skada säger, Michael Sahlin.

Ekots utsända i Turkiet, Ülkü Holago, har träffat många civila på gatan och hon berättar om ordkriget och hur folk vill visa att de står på regeringens sida genom att sprida bilder och filmer på hur civila attackerar militären.

- Ett filmklipp som har väckt många starka reaktioner och visats nu i några dagar visar en soldat som har fått halsen avskuren av en lynchmobb, Ülkü Holago.

Tomas Gür, som är frilansjournalist och har följt utvecklingen i Turkiet, är förvånad över hur våldsam kuppen varit. Han pekar också på flera misstag som kuppmakarna begått.

- Ett misstag man gjorde var att man inte förstod att den politiska makten inte enbart är centrerad runt Erdogan, säger Tomas Gür.