Åklagare: Dådet i Nice är ett terrorbrott

1:03 min

Gärningsmannen som låg bakom attacken i Nice, Mohamed Bouhlels, hade tydliga intressen i radikal extremism, enligt den franska riksåklagaren Francois Molins.

På en presskonferens nu på eftermiddagen sa åklagaren som utreder attacken mot strandpromenaden i Nice att det kommit fram fler uppgifter som styrker att gärningsmannen blivit radikaliserad och att det rör sig om ett terrorbrott.

De nya uppgifterna kommer från gärningsmannen Mohamed Bouhlels dator. Där ska man enligt åklagaren Francios Molins ha hittat sökningar på terrorattentat utförda av IS, halshuggningar och annan information rörande radikal islamism. Uppgifterna styrker åklagarens tes att gärningsmannen blivit radikaliserad under de senaste veckorna.

Tidigare uppgifter om Mohamed Bouhlel beskriver honom som en person utan intresse för religion, som tyckte om att dansa salsa, dricka öl och äta fläskkött. Men enligt åklagaren ska han nästan dagligen på senare tid ha sökt information om Koranen och religiösa sånger som IS använder i sin propaganda på nätet.

Också Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har sagt att han tror att gärningsmannen i Nice blivit radikaliserad mycket nyligen. Men senast idag sa inrikesministern att det inte finns några bevis som knyter honom vid ett terrornätverk.